Читај ми!

Птичји рај Аустралије, Африке и Бразила усред винородне Жупе александровачке

Тринаесточлана породица Миодраговић у Александровачкој жупи има највећу одгајивачницу великих папагаја. Снежана и Саша изградили су прави птичји рај са двадесет врста егзотичних папагаја.

Из Аустралије су весели ћубасти какадуи и враголасти едели, Африку представљају чувени сиви папагаји, а лепеза најлепших боја саткана је у крилима птица из бразилске прашуме у Јужној Америци.

„Ова врста се зове каталина. У природи су веома ретке јер се свакако плавожутој ари више допада плавожута ара а макао ари макао, него да се оне заједно укрштају. У заробљеништву ми можемо да добијемо овај спектар боја који је невероватан", рекао је Саша Миодраговић.

У одгајивачници „Миодраговић” има 97 егзотичних папагаја са три континента. Сви су испиљени у волијерама, заштићене су врсте, за њих се припрема посебна храна, имају грејање, зимовник и засаде вегетације.

„Та љубав је породична. Врло радо преузимам све обавезе око њих. То делује можда напорно са овим бројем птица, али заиста није када то крене као хоби и као нешто што волите", рекла је Аница Миодраговић.

Међу пернатим лепотанима су и жакои који спадају у најинтелигентније птице на планети. Зелени папагај Мишка из породице auropalliata са обала реке Амазон, заштитни је знак породице.

"Она зна да говори своје име и зна да зове моју мајку и зна да каже душо моја", истиче Хелена Миодраговић.

"Имају три месеца и ја их још ручно храним. Нису оне никакав проблем нити су много захтевне. Чисто је потребна пажња, топла храна и пуно љубави", рекла је Снежана Миодраговић.

У овој жупској одгајивачници најинтересентније је у време парења. Велики папагаји су изузетно привржени партнери, заједно су до краја живота, а то је код ара период од 80 и више година.

Плавожута ара Милена код Миодраговића је домаћа птица. Храни се ручно и зато је овако питома. Када мало порасте може да научи педесетак речи, па чак и да састави реченицу и научи песму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 13. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи