Читај ми!

У Љубишу 40 врста биљака, неке су и из Африке

Разочаран ценом малине, Сретен Смиљанић из златиборског села Љубиша, покренуо је производњу и регистровао расадник четинара. Из године у годину, интензивирао је производњу која данас има сигуран пласман.

У свом расаднику Сретен Смиљанић, поред четинара, има готово 40 врста биљака са свих континената и више од шест хектара пошумљених врлети и стеновитих парцела на свом имању.

У постојбини златног бора, на 1100 метара надморске висине, расадник четинара, атрактивног зимзеленог и листопадног дрвећа, настао из потребе за сигурним приходом, али и остварења дечачког сна.

„Решио сам да пробам за себе и пошумим своје парцеле које су страновите. Полако се посао ширио и фала Богу, иде ми то лепо, добар део је то љубав, а добар део је и приход, не могу да се жалим", рекао је Сретен Смиљанић из Љубиша.

Од сезоне до сезоне, у расаднику, са готово 40 врста биљака, на неколико локација, настане и на тржиште се пласира више од 50 хиљада садница.

„Садим по Златибору, украшавам дворишта људима, један део заврши у Суботици на пијаци или неком другом месту за католички Божић и за празнике... Са свих континената имам биљака, чак и из Африке једну имам",  истиче Сретен Смиљанић.

Од семена које купује или набавља сам, до саднице високе 30 так центиметара, потребно је много стрпљења, труда и рада али се на крају све исплати, јер како каже, биљке му узвраћају растом и својом лепотом.

„То што код нас постоји то не купујем него се пењем на стабла и скидам шишарке док још нису отворене, тачан се термин зна када је шишарка зрела", рекао је Сретен Смиљанић.

Са више десетина хиљада биљака на имању, Сретен је испунио дечачки сан, јер осим у расаднику и шуми, како каже, његови четинари и живе широм Србије.

петак, 13. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи