Ватрени пуж живи само на једном месту на планети

Једна од најзанимљивијих и најређих врста пужева живи искључиво у радијусу од 100 километара у Малезији. Због црвено-црне комбинације „одеће“ зову га ватрени, а путујућу кућу искључиво стационира у хладним и влажним шумама где су му облаци близу.

Platymma tweediei откривен је 1938. године на висоравнима Паханга, на Малезијском полуострву, пише портал Fabulous weird trotters

Нешто касније виђен је и код језера Теменгор, а затим и у савезној држави Келантан. Ипак, станиште ове животиње не излази из радијуса од 100 километара због специфичних услова које захтева.

Овај пуж воли искључиво хладно и влажно поднебље, па обожава шуме које „додирују облаци“, то јест шуме у деловима Малезије изнад 1.000 метара надморске висине.   

Највећи пуж који живи на том терену је црн, црна му је и кућица, а изузетак је његово стопало које је јаркоцрвене боје која подсећа на пламен па су га прозвали ватрени пуж. Кућица му нарасте до седам сантиметара у пречнику. 

Егзотичан изглед учинио је овог пужа правом звездом међу колекционарима животиња из целог света. 

Нажалост, како то обично бива када се човеку нешто допадне, управо због велике популарности, али и посебних услова који су му неопходни за живот, ватреном пужу прети истребљење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи