Сателит прати кретање црвених панди како би их сачували од измирања

Сателит који прати заштићене животињске врсте, забележио је драгоцене податке, од када су једној од последњих колонија црвених панди у близини планине Канченџунга у Непалу постављене огрлице за праћење кретања.

Пошто се популација црвених панди у области источих Хималаја и југозападне Кине драматично смањује, истраживачи су 10 црвених панди опремили џи-пи-ес оковратницима и прате њихово кретање по шумама у близини планине Канченџунга преко сателита „Конзервационист“.

Ова акција је предузета како би се добили подаци о узроцима који су довели до изумирања ове животињске врсте која тренутно броји само неколико хиљада.

Црвена панда је једно време третирана као сродник ракуна због њиховог дугачког репа, а тек касније су повезани са медведима. Научници тврде да џи-пи-ес огрлице добро раде и да дају веома „узбудљиве податке“.

Прати се кретање шест женки и четири мужјака, који ће бити и снимљени захваљујући скривеним камерама у шуми, што ће све помоћи тиму научника да боље упозна животне навике ове необичне животињске врсте.

Конзерватори у Непалу се надају да ће студија током година дати потребне информације како боље заштитити једну од последњих преосталих скупина којој велики проблем представља крчење шума које су им станиште, али и извор хране. Црвене панде нестају и због криволова и због парења јединки које су у сродству.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи