Цвеће је украс баште и балкона и наших живота

Нема човека коме пажњу, посебно у градским срединама, неће привући расцветали балкони, баште и паркови. Цвеће је извор задовољства како посматрачу, тако власнику једног таквог врта или балкона.

Питање талента и уложеног труда није можда најважније када се говори о узгајању цвећа. Свакако је важно, али мора постојати и љубав према цвећу што потврђују чак и научна истраживања. Постоје чак и она која тврде да цвеће реагује на музику и људски говор.

Гошћа Јутарњег програма, Љиљана Судар, пејзажни архитекта из ЈП „Градско зеленило“ тврди да у томе има истине.

„Желела сам да се уверим у те тврдње научника како ће љубав и музика и пажња утицати на њено цветање, па сам још на факултету купила три афричке љубичице. Једну сам поставила испред себе на свој радни сто, а друге две са стране. Биљке су по свему биле готово идентичне - генетски фенотип, број цветова, листови, све је било прилично слично. Међутим, ја сам овој централној биљци стално причала, пуштала музику и највише пажње посвећивала иако сам исто заливала све три биљке. Наравно, та биљка је највише цветала, дупло брже напредовала од друге две. Тако да има истине у томе. Љубав је покретачка енергија коју биљке осећају“, сматра Љиљана Судар. 

Навикли смо да на нашим терасама углавном видимо петуније, лепог Јову, различите врсте мушкатли, од ледених до енглеских, што уопште није случајно, напомиње гошћа Јутарњег програма. То сезонско, једногодишње цвеће богатим цветовима краси врт или балкон током читаве сезоне. Но, увек можемо допунити наш избор са декоративним биљкама које не цветају, као што су перене, пузавице, малим ниским четинарима, које ће направити добар контраст цветицама како би оне још више дошле до изражаја.

Избор биљака, наравно, у многоме зависи и од тога да ли нам је балкон оријентисан ка северној или јужој страни. Уколико вам је балкон током већег дела дана у сенци, пејзажни архитекта препоручује лисну коприву, украсно-декоративну биљку која нема атрактиван цвет, али комбинација боја на њеним листовима то у потпуности надокнађује. Такође, уколико нема директног сунца, слободно можемо изнети и собне биљке. Ове биљке не треба често заливати јер нема толико испаравања.

Што се тиче осунчаних балкона и вртова, избор је много већи, јер биљке углавном више воле сунце. Међутим, постоји и један проблем, ове биљке захтевају много више пажње и боље одржавање – интензивније заливање, прихрана, стално треба закидати прецветале цветове јер биљка троши своју енергију на стварање семена и зато је потребно уклањати прецветале како би она ту енергију искористила за формирање нових пупољака.

Петоније, сурфиније, бегоније, мушкатле, кадифице, лаванда... избор је заиста велики.

„Биљке су жива бића која су се прилагодила свим условима на земљи, па тако и екстремним. Уколико имате такве просторе и не волите баш много да се бавите биљкама можете садити сукуленте, кактусе, алоје... Дакле, биљке које захтевају минимално одржавање, врло мало заливања, а погодују им екстремни услови. Уколико пак желите да имате већи асортиман биљака на застакљеној тераси, онда је засените и створите пријатније услове“, препоручује Љиљана Судар.

Такође, требало би пратити своја интересовања и уколико желите можете на терасигајити и першун, босиљак, лаванду, рузмарин... Све оно што можете искористити и у кухињи. Осим тога, сигурно је да ћете имати мање комараца уколико гајите зачинско биље.

И уређење врта има своје тајне

Уколико немате много времена да се бавите уређењем дворишта и окућнице, а желели би да вам лепо изгледа, гошћа Јутарњег програма, Љиљана Судар, пејзажни архитекта ЈП „Градско зеленило“ даје корисне савете и примере како да то постигнете. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи