Напустите сву пластику, ви који улазите у италијански ски-центар

Пластици је објављен рат, бар када је реч о производима за једнократну употребу. И скијалишта у Италији уводе забрану уз интересантне поруке за госте.

„Имам зелени сан“ мото је скијалишта Пејо 3000 у Трентину, примењујући чувену изреку Мартина Лутхера Кинга за скијашко окружење без пластике. Широм одмаралишта постављени су огромни знаци, попут „Напустите сву пластику, ви који улазите овде“ или „Смањите пластику – то је мали корак за човека, огроман скок за човечанство“.

Одмаралиште, смештено у Алпима, постало је прво италијанско скијалиште које је забранило пластичне предмете за једнократну употребу. Рат загађивачким материјалима објавили су након што су научници открили да би оближњи ледник Форни могао да садржи између 131 и 162 милиона пластичних честица.

Пластичне шоље, кашике и сламке су забрањене, дневне ски-карте сада су картонске. Еко уштеда није мала. Само прошле године ово одмаралиште посетило је 137.000 скијаша.

„У основи смо променили све, почев од ситних предмета. Пластичне боце су замењене стакленим, такође и сламке, посуђе, чаше за једнократну употребу. Сва пластика је уклоњена и замењена алтернативним материјалима као што су целулозна паста, картон или други материјали компатибилни са природом“, објашњава Марко Лео, директор ресторана.

Скијаши подржавају овај еколошки избор.

„Мислим да је то невероватно. На пример, код нас у Пољској, некада смо имали лепе зиме, али сада то није случај. Топло је, да бисмо видели снег морамо да путујемо у Алпе, па мислим да је врло важно то што раде. Срећна сам због тога“, истакла је туристкиња из Пољске Касја Зелинска.

Ово није први еколошки избор који је донела долина. Већ користе обновљиве изворе енергије коју производе три мале хидроелектране.

Приватне куће, хотели и јавне зграде греју се јефтиним системом базираном на локалним шумским отпацима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи