Од пластичних боца може се правити асфалт – еколошки, отпорнији и флексибилнији

Од настанка 1906. године, пластика је свуда око нас. Данас више него икада јер је неизоставан део производа које свакодневно користимо. Еколошки проблем једна компанија успела је да претвори у предност на путу – пластични отпад може се користити за прављење асфалта издржљивијег и неколико пута од оног који се тренутно користи.

Пластика је омогућила човеку бројне уштеде и предности које је омогућио живот у модерном добу.

Будући да није скуп, овај материјал омогућио је обиље паковања и предмета изузетно лако доступним, наводи портал Healthy Food House

Упркос томе што је донела напредак друштву, пластика се претворила у велики проблем. Постала је претња планети, укључујући и човека, флору и фауну, то јест човекову околину.

Иако је заштита природе од пластике одавно постала глобални проблем, стручњаци и даље покушавају да пронађу најбоље решење за овај вид загађивања човекове околине.

У потрази за смањењем негативног утицаја пластике на планету, британска компанија "MacRebur" развила је начин да унапреди квалитет и трајност путева. Асфалт за који се користе и пластичне флаше јефтинији је и издржљивији.

Од крпљења посуђа до полимера за асфалт

Генерални директор компаније Тоби Макартни дошао је на ту идеју док је радио на југу Индије. Чудио се локалном становништву које је сакупљало стару пластику. Испоставило се да су Индијци користили пластику за крпљење рупа на посуђу.

Код асфалта који прави "MacRebur" приметна је дужа трајност. Оно што је изненађујуће је да је материјал еколошки, а приликом израде користи се и мање фосилних горива него код стандардних асфалта. 

За "MacRebur"-ов асфалт могу се користити разне врсте пластике, укључујући и она најтежа за рециклиреање – црна.

„Испробали смо између 500 и 600 различитих полимера док нисмо нашли онај који пружа оно што смо желели“, објаснио је Макартни.

„Пут од пластике“

Пластика коју користе мора бити означена као отпад, не сме бити рециклирана и мора да се топи на одређеној температури.

„Пут од пластике“ биће флексибилнији, подносиће боље високе и ниске температуре, а и биће отпорнији на оштећења узрокована временским приликама.

Такође, процењује се да ће трајати 60 одсто дуже него стандардни путеви. Истраживања показују да се ова врста асфалта може користити за паркинге, тркачке стазе, аеродромске писте, ауто-путеве.

„Једним ударцем убијамо две муве – решавамо проблем епидемије пластичног отпада са једне стране, а с друге лоших путева по којима возимо данас“, поручио је Макартни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи