Уралска сова поново на слободи, сад хуче у Суботичкој пешчари

Дугорепа сова, примерак ретке врсте у нашој земљи, која је пре месец и по дана пронађена повређена у банатском селу Крајишнику, од данас је поново у природном станишту.

Дугорепа, односно уралска сова је највећа сова у Србији. Нарасте до 62 центиметра, а распон крила јој је до 164 центиметра. Живи углавном у планинским буковим и мешовитим шумама, где се гнезди. Мањи број јединки сели се у ниже пределе, као што је ова пронађена у Војводини.

„Претпостављамо да се ударила у ограду док је ловила плен и остала ошамућена“, каже Илија Миљковић из Покрајинског завода за заштиту природе.

У палићком зоолошком врту побринули су се да уралска сова поврати снагу за боравак у природи.

„Сад је потпуно здрава и опорављена. Више није преплашена и активна је“, наводи Адриана Тот из Зоолошког врта „Палић".

Стручњаци Покрајинског завода за заштиту природе и радници Јавног предузећа „Палић Лудаш“ у Суботичкој пешчари пронашли су нови дом за дугорепу сову.

„Када знамо да у Војводини има само десетак гнездећих парова и када знамо да у читавој Србији има око 100 гнездећих парова, онда је веома важно спасити сваку јединку“, истиче начелник Одељења за заштиту станишта и врста Покрајинског завода Никола Стојнић.

Уралска сова је прстенована како би се пратило њено кретање. Да ли ће се вратити у румунске Карпате, одакле се претпоставља да је долетела, сада има слободу да сама одлучи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
18° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи