Аурора бореалис – француски флуоресцентни парадајз

Сви знају да на југу и северу планете током ноћи сија поларна светлост. И у Бретањи, постоји једна врста ауроре бореалис.

Ноћу се на бретонском небу појављују чудне флуоресцентне боје сличне аурори бореалис. Помало надреалистични феномен заправо је светлост која долази из стакленика парадајза у којима се кратко раздобље дневне светлости надокнађује вештачком расветом.

„Станујемо одмах до стакленика. Ако не затворимо капке, имамо директно светло у свим собама. Питамо се да ли би требало да пронађемо други начин производње парадајза, који не утиче толико на биодивирзитет“, рекао је локални становник Жереми Делобел.

Светлосно загађење, односно лоше пројектовано или претерано осветљење може да буде узрок озбиљних психолошких и еколошких проблема: омета астрономска посматрања, угрожава животне циклусе неких биљака и животиња, омета људе у свакодневним активностима.
`
„На овој слици можете да видите град Рен у сивилу. Поред њега је светлост стакленика. Измерен интензитет светла на овом месту 56 пута већи него у средишту града“, истиче лаборант Дарк Ску.

Локалци се жале да и птице певају ноћу, када им време није.

„Неке птице селице користе звезде како би пронашле свој пут. Ако се нађу у светлуцавом ореолу, неће видети звезде, што може да их узнемири“, напоменуо је др Себастјан Воклер, астрофизичар.

Бретања је водећа франуска регија у производњи парадајза. Од око 550 хиљада тона колико се сваке године произведе у Француској, трећина потиче из Бретање. Сада су у сукобу економски интереси и светлосно загађење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи