Абориџинима је ватра била пријатељ, а сада хара Аустралијом

У пожарима је изгорело 17 милиона хектара аустралијског континента. Ватра, међутим, није увек била непријатељ – Абориџини су је користили како би управљали шумама.

Ноел и Триш Батлер су водили едукациони камп и абориџински културни центар у шуми у Новом Јужном Велсу. Прошле недеље, тај камп је уништио пожар.

„Ништа није остало, апсолутно све је потпуно уништено“, рекао је Ноел Батлер који оставља храну за преживеле животиње и сахрањује кенгуре који су живот изгубили у ватри.

Док су имали камп, децу су учили историји, а важан део заузимала је и ватра.

„Ватра нам је овде увек била пријатељ“, каже Ноел и објашњава да се ватра ниског интензитета користила како би се одржавала равнотежа и контролисао раст биљака и дрвећа.

То је чињено како би била сачивана разноврсност и како еукалиптус не би „прегазио“ остало дрвеће.

Батлер истиче да су Абориџини то чинили са генерацијама стицаним знањем, спаљујући конкретне биљке, док су власти касније то чиниле ватром која је уништавала све пред собом.

Пожари месецима харају Аустралијом, а 28 особа је изгубило живот, док је 3.000 остало без дома. Више од милијарде животиња је угинуло. Званичници кажу да је могуће да ће још месецима да гори ватра.

„Мислим да је ово позив у помоћ не само за Аустралију већ и за остатак света. Не смете да уништите природу. Не смете да уништите оно што вас одржава у животу“, закључио је Батлер. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи