Медији о пожарима у Аустралији – маратонска криза, апокалипса, изгубљени рај...

У пожарима који већ недељама трају у Аустралији погинули су милиони животиња, а стотине хиљада је угрожено. Само у току ове недеље уништена је 381 кућа на јужној обали Новог Јужног Велса.

Аустралија гори. Потресне слике обилазе свет. О „пожару у Аустралији“ на Гуглу постоје 162 милиона вести.

Би-Би-Си ситуацију описује као маратонску кризу. Вашингтон пост наводи да су ватрене стихије – апокалиптични пожари, а Гардијан Аустралију види као изгубљени рај.

У апокалиптичним пожарима маратонске кризе живот је изгубило најмање 25 особа. Само ове недеље дванаесторо. Људи се евакуишу из својих домова. Уништено је и око 2.000 кућа, а пламен је негде достизао и висну од чак 70 метара.

Према подацим Асошијетед преса, пожари су захватили око пет милиона хектара. Пет пута већа површина од оне која је прошле године горела у Амазонији.

Процењује се да је страдало 500 милиона животиња, па постоји опасност да неке биљне и животињске врсте нестану. У пожару је изгорела свака трећа коала.

Министар саобраћаја Јужног Велса је оценио да ово нису пожари већ атомске бомбе.

У престоници Аустралије ваздух је већ неколико дана најзагађенији на свету. Лекари упозоравају на повећану опасност од респираторних обољења.

Пожар је у свакој држави, а тренутно букти на више од 150 места. Власти Аустралије упозоравају да их највеће ширење ватрене стихије тек очекује.

У Јужном Велсу и Викторији температуре су пале, пала је и киша, али надлежни упозоравају на опасност. У петак се очекује поновни раст температуре и страхује се да би пожари у ове две државе могли да створе непредвидиве ватрене фронтове, такозвани мегапламен.

Пожари у Аустралији почели су још у септембру. Ипак у децембру разбуктали су их јаки ветрови и температуре преко 45 степени Целзијуса.

Савет за осигурање Аустралије је проценио да је штета достигла 700 милиона долара и очекују да ће још значајно порасти.

У овом тренутку ватрогасна служба Јужног Велса је највећа на свету са чак, 74.000 волонтера. Ипак, стручњаци процењују да се ватра не може смирити док се време не промени. И зато вест и о најслабијој киши у Аустралији брзо обиђе свет.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи