Не бацајте петарде, угрожавате животиње

Кућни љубимци када чују звук петарди обично не схватају шта се око њих дешава, због буке су изложени стресу, уплаше се, па долази и до бежања. Дешава се да због тога заврше у шахту или бунару, излете под точкове аутомобила или доживе срчани удар. Велики стрес животиње преживљавају и у становима због интензивне буке изазване петардама и ватрометом током дочека Нове године.

Петарди се не боје само деца и људи већ и њивотиње, кућни љубимци.

„Петраде не пријају никоме. Ни животињама, ни људима, бебе се плаше петарди. Животиње нису свесне шта се дешава око њих. За њих је то један велики стрес, огромна бука, они то перципирају као животну опасност, долази до повећаног лучења адреналина, убрзаног срчаног ритма, што некада може бити и фатално јер постоје животиње које се толико уплаше да могу да доживе и срчани удар“, истакла је Сања Радосављевић из организације "Animal Rescue Serbia".

Сезона петарди је већ почела. Није још било инцидената у вези са петардама, али животиње су већ почеле да се плаше, неки власници већ су приморани да дају мале дозе седатива како би смирили љубимце.

„Најбоље је да буду поред њих, да их мазе, држе у рукама, то је најважније, да љубимце на неки начин умире. Мачке ће се завлачити иза ормара, чак се дешава некада да се мачке толико завуку иза намештаја да нема шансе да изађу. Буду тамо по два-три дана“, нагласио је Александар Гаврић из организације "Animal Rescue Serbia" додајући да је некада једино решење померање намештаја како би се маце извукле.

Власник љубимца треба да буде смирен, каже Гаврић, јер животиње ће њих на неки начин да копирају.

И власнике могу да изненаде петарде, на пример, током шетње љубимца.

„То је опасна ситуација јер тада пас може да вам побегне и да га више не нађете, побегне и упадне у шахт, бунар. Око Нове године имамо највише тих позива“, објашњава Гаврић.

Нема дилеме - љубимце треба водити на зимовање.

„Љубимци обожавају да буду у природи, поготово пси, они су настали од вукова. Ја Бадија често водим у планину. Он је тамо у свом елементу, тамо се најбоље осећа. Не треба их утопљавати превише, ако их превише утоплите то неће бити добро за њих“, поручује Гаврић и додаје да љубимце, уколико су мокри по повратку из шетње, боравка напољу, треба осушити.

„Током празничних дана, када славимо мир, онима који бацају петарде рекли бисмо да ипак размисле како тај потез може да утиче на околину. Лакше и теже телесне повреде често се десе некоме - што онима који бацају петарде, што пролазницима или животињама“, упозорила је Сања Радосављевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи