Метеоролози: Протекла деценија – најтоплија

Протекла деценија је готово сигурно била најтоплија, упозорили су метеоролози, истичући „мрачну слику“ несталог морског леда и разорних топлотних таласа у извештају, који је објављен на самиту о клими у Шпанији.

У годишњој процени климе на Земљи коју је сачинила Светска метеоролошка организација, наглашава се да је циљ двонедељних разговора да се подупре Париски споразум из 2015. како би се спречило катастрофално глобално загревање, пренео је Ројтерс. 

Топлотни таласи и поплаве који су се раније дешавали једном у веку постају редовни догађаји, навео је у саопштењу генерални секретар Светске метеоролошке организације Петери Талас.

Земље од Бахама преко Јапана до Мозамбика, претрпеле су ефекат разорних тропских циклона, док су шумски пожари захватили Арктик и Аустралију, додао је Талас.

У извештају се наводи да су просечне температуре током протеклих пет и 10 година готово сигурно највише међу забележенима.

Текућа 2019. година је друга или трећа најтоплија година, док је морска вода 26 одсто киселија него на почетку индустријске ере због чега су деградирани морски екосистеми.

У извештају се наводи и да се арктички морски лед приближио рекордно ниском нивоу у септембру и октобру, а на Антарктку је, такође, неколико пута примећен рекордно низак ниво леда ове године.

Климатске промене су кључни покретач пораста глади у свету при чему је било угрожено више од 820 милиона људи 2018. године, истакуто је у извештају метеоролога.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи