Имају двеста тона, а довољна су им два откуцаја срца у минуту

Уз помоћ посебно конструисаног електрокардиограма који су успели да причврсте на тело плавог кита, научници су по први пут успели да измере број откуцаја срца највећег сисара на планети и остали затечени добијеним резултатима.

Плавом киту, који може достићи дужину од 30 метара и тежину од 200 тона, када зарони, број откуцаја срца се смањује на само два откуцаја у минуту, објавили су истраживачи са Универзитета Стенфорд.

Максимални број откуцаја срца који су забележили био је 37 откуцаја у минути, пошто се морски сисар вратио на површину и удахнуо ваздух.

Захваљујући упорности, довитљивости, али и срећи, научници су успели да прикаче посебно дизајнирани еклектрокардиограм на одраслог мушког кита, дугог око 22 метра, у заливу Мотереј, недалеко од обале Калифорније.

„Плави кит је највећа животиња на земљи и одувек је фасцинирао биологе“, каже морнарички биолог Џереми Голдбоген који је руководио овом студијом чији су резултати објављени у часопису Proceedings of the National Academi of Sciences.

Научници истичу да им ови параметри виталних физиолошких функција помажу да схвате како ове животиње, са толиком телесном масом, живе.

Уопште, што је животиња већа, број откуцаја срца је мањи, јер срце чека док се крв дистрибуира кроз цело тело. Нормалан број откуцаја срца код људи је 60 до 100, а под већим напором може достићи и 200 откуцаја у минуту. Најмањи сисари пак, имају и до хиљаду откуцаја у минуту.

Китови усани, попут плавих китова, и поред огромних димензија, хране се ситним пленом. Када зароне они захватају велику количину воде у уста коју избацују, а плен се задржава на усним кератинским плочама.

Када зароне да би ловили плен, китовима опада број откуцаја срца, обично на четири до осам по минуту, у екстремним ситуацијама и до два. Пошто изрони на површину и удахне, број откуцаја срца се креће од 25 до 37 у минуту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи