У Малезији више нема суматранских носорога

Последња женка суматранског носорога у Малезији, угинула је од канцера. Тиме је ова врста носорога нестала са територије те земље.

Иман, 25-годишња женка носорога, угинула је у суботу, због компликација насталих услед тумора материце, саопштили су из Одељења за дивље животиње, које је стационирано на острву Борнео. 

Пре шест месеци угинуо је и последњи мужјак носорога те врсте у Малезији.

„Упркос томе што смо знали да ће се смрт женке десити пре или касније, сви смо јако тужни због ове вести. Иман је имала најбољу негу још од 2014. године од када је под сручним надзором“, рекла је министарка заштите животне средине Сабаха, Кристина Лијев.

Током пет година, колико је последња женка суматранског носорога на Малезији живела у заточеништву, стручњаци су водили рачуна о њеној исхрани, а пробали су и вештачку оплодњу у нади да ће она оставити потомство.

Суматрански носорог је један од ретких носорога који имају два рога.

Њихов број драстично се смањио услед криволова али и због крчења шума, што им угрожава станиште.

Светски фонд за природу процењује да је остало само око 80 ових носорога који су углавном настањени у дивљини Суматре и Борнеа.

Како би обезбедила опстанак популације, Малезија је покушавала од 2011. године, да ове носороге узгаја у заточеништву и да их размножава потпомогнутом оплодњом, али нажалост, напори су остали без резултата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи