Архитекте у мисији очувања животне средине

У Југословенској кинотеци на трећем међународном Конгресу Одржива архитектура - енергетска ефикасност, десет познатих архитеката, из десет земаља, говори о једној од најзначајнијих тема савремене архитектуре.

Архитекте из Холандије, Србије, Шпаније, Финске, Италије, Либана, Словеније, Хрватске, Француска и Енглеске, опредељени за еколошку градњу, кроз предавања и радионице, деле своја искуства о зеленим технологијама пре свега са младим архитектама и дизајнерима.

„Шпанија има много сунца и наравно да користимо ту енергију. За нас су такође важна решења наше традиционалне архитектуре“, наглашава Марија Лангарита, архитекта из Шпаније.

„У Финској имамо екстремне временске прилике, веома је хладно. Кућа мора да нас заштити од хладноће, мора да има добру изолацију. Важно је да користимо материјале нашег поднебља колико год је то могуће. Имамо много шуме и користимо дрво и опеку“, истиче архитекта Ану Пуустинен из Финске.

Одржива градња пре свега штеди енергију и не угрожава животну средину.

„У Француској је све важнија одржива архитектура. Важно је зеленило. Оно је део зграде, важан део пројекта, а не само декорација. Студенте учим да првенствено морамо да водимо рачуна о нашим потребама, да пројектујемо по мери човека“, напомиње гост из Француске, архитекта Марко Лавит.

„Значајно је кроз процесе архитектуре, кроз процесу пројектовања и промишљања на који начин градити куће, остварити да кућа буде мали мали губитник енергије, ако је могуће да буде нулта кућа или енергетски плус кућа, која ће се снабдевати потпуно самостално сунчевом енергијом и геотермалном енергијом“ наводи председник Организационог одбора трећег Конгреса одрживе архитектуре, мр Владимир Ловрић.

Грађевински сектор у укупној количини емисије гасова стаклене баште учествује са чак, 39 одсто, пре свега због енергије која се троши за грејање и хлађење. Ту је урачуната и енергија која је потрошена на производњу грађевинског материјала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи