Ендемске врсте дрвећа у Европи могле би да нестану

Више од половине ендемских европских врста дрвећа је угрожено.Тим врстама прете инвазивни паразити, прекомерна сеча и урбани развој, наводи се у студији Међународне уније за заштиту природе “IUCN”.

У Европи постоји око 454 ендемске врсте дрвећа, а чак 58 одсто врста је угрожено. Међу њима је  15 одсто или око 66 врста, које су на критичној граници нестанка.

„Европска унија и конзерватори требало би да се забрину. Дрвеће је витално за живот на Земљи, а европска стабла у својој разноликости извор су хране и склоништа бројним животињама, попут птица и веверица“, рекао је Крег Хилтон Тејлор.

Међу угроженим врстама је дивљи кестен, као и бројне грмолике врсте из рода сорбуса (оскоруша, јаребика).

Дивљем кестену највише прети кестенов мољац, који се с Балкана проширио на остатак Европе, наводи се у студијама Међународне уније за заштиту природе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи