„Европски Амазон“ поднео номинацију Унеску

Организацији Унеско послата је номинација за петодржавни резерват биосфере „Mура-Драва-Дунав“, такозвани „европски Амазон“, саопштили су званичници из Светске организације за заштиту природе.

Заједничка номинација Аустрије, Словеније, Хрватске, Мађарске и Србије, последњи је корак ка проглашењу првог на свету петодржавног резервата биосфере „Мура-Драва-Дунав“.

Изузетан речни крајолик Муре, Драве и Дунава, који се протеже на 930 хиљада хектара од Аустрије до Србије, потврдом Унескa постаће први на свету резерват биосфере којим заједнички управља пет земаља, наглашавају у Светској организацији за заштиту природе (WWF).

Реке Мура, Драва и Дунав формирају зелени појас дуг 700 километара и повезују јединственo подручја са значајном природном и културном баштином, стварајући такозвани, „европски Амазон“, пренела је Хина.

Подручје језгра и утицајно подручје резервата биосфере протеже се на 280 хиљада хектара и укључује 13 заштићених подручја, а окружено је са 650 хиљада хектара прелазног подручја.

Ретке поплавне шуме, пешчани и шљунковити спрудови, речна острва и мртви рукавци стварају јединствени речни и културни крајолик.

Станиште многих угрожених врста 

„Европски Амазон“ је и станиште највеће популације орла штекавца у Европи са чак 140 парова, као и других угрожених врста, попут малих чигри, црних рода, видри, даброва и јесетри, али и важно подручје за више од 250 хиљада миграторних птица.

Не само да је дом бројних биљних и животињских врста, већ готово 900 хиљада становника зависи од Муре, Драве и Дунава.

Поплавна подручја штите насеља од поплава и осигуравају снабдевање пијаћом водом, док изузетни речни крајолици повећавају потенцијал за развој одрживог туризма.

„Прекогранична номинација снажан је показатељ јачања регионалне сарадње и уједињења земаља са јединственим циљем заштите природе. Рад на заједничкој номинацији изврстан је пример међудржавне сарадње на тако важном питању“, истакла је директорка Програма заштите природе, Адрије Петра Ремета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи