Да, тираносаурус рекс је могао да смрви аутомобил

Један од најстрашнијих предатора који су ходали Земљом – тираносаурус рекс имао је и најснажнији угриз од свих копнених животиња у историји. Краљ диносауруса могао је да прогризе кроз кости као кроз путер, али су палеонтолози били збуњени како је то успевао, а да не нанесе штету својој вилици и лобањи.

Истраживачи су у новом истраживању утврдили да је тираносаурус рекс имао ригидну лобању, попут данашњих крокодила и хијена, пре него флексибилну какву имају птице и већина других гмизаваца.

То му је омогућавали да беспомоћни плен загризе силином од седам тона.

„Највећа силина коју смо утврдили да ми загрижај т-рекса имао је 64.000 њутна, односно око 7,1 тоне“, каже Ијан Кост, предводник нове студије.

Најснажнији загрижај од данашњих животиња има естуарски крокодил са 16.460 њутна – око 25 одсто снаге тираносауруса.

Научници су претходно претпостављали да је лобања тираносауруса рекса (1,8 метара дугачка и 1,2 метра висока) имала савитљиве зглобове.

Неким животињама је потребно да имају могућност да делове лобање покрећу у другачијим правцима истовремено и независно од вилице. Примера ради, змије које гутају плен у целини или птице које једу биљне плодове необићних димензија.

Палеонтолози су првобитно поставили хипотезу да је тираносаурус имао покретљиве зглобове у лобањи, али Кост каже да се то не слаже са ониме што је утврђено код модерних предатора, попут крокодила и хијена, који имају наснажније загржаје од данашњих животиња. Лобање крокодила и хијена су веома ригидне, са веома мало покретљивих делова.

Нова студија показала је да вилица, попут оне коју имају папагаји или гекои, не би функционисала ни изблиза тако добро на тираносаурусу рексу.

„Утврдили смо да се лобања ти-рекса не би уопште добро показала уколико би омогућавала велику покретљивост. Птице и гуштери имају већи покретљивост, али мању стабилност“, објашњава Кејси Холидеј, коаутор студије.

Мање стабилности и већа покретљивост ограничавају силину којом животиња може да загризе.

Марк Норел из америчкој Природњачког музеја описује тираносауруса рекса као врхунског предатора, јер је имао ретку способност да загризе, прегризе и делимично свари кости.

Палеонтолози знају то анализирањем фосилизованог измета, у којем су пронађени делићи костију, нагрижених желудачном киселином.

Ијан Кост објашњава да му је ригидна структура лобање омогућавала да прегризе кост, а да би са толико силином било сасвим могуће и да смрви аутомобил, као што је приказано у филм Парк из доба јуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи