Бољи квалитет ваздуха – национални циљ

Европска недеља мобилности, Светски дан без аутомобила и Светска недеља зелене градње, као три глобално значајна еколошка датума, симболично су обележени на београдској Ади Циганлији.

Упућена је јединствена порука да је један од најзначајнијих националних циљева у заштити животне средине постизање бољег квалитета ваздуха.

Саобраћај је један од главних узрока загађења ваздуха, а изгледа да о томе деца више брину од одраслих. У последње две деценије три пута је повећана емисија гасова стаклене баште од издувних гасова из возила.

Тренутно је у Србији регистровано два милиона и 200 хиљада путничких и теретних возила, међу којима је огроман број старих возила.

„Решење је оно што смо предложили свим институцијама да се на неки начин или кроз нови систем регистрација, пооштрене контроле емисије издувних гасова, да се регистрације и све дажбине које треба, да се плаћају управо по емисији издувних гасова“, сматра Слободан Николић из Асоцијације увозника возила Србије.

Нови закони о климатским променама и о заштити природе који ће се ускоро наћи у скупштинској процедури требало би да донесу нека решења за бољи квалитет ваздуха и забрану изградње мини хидроелектрана у заштићеним подручјима.

„Уколико ми не сачувамо природу питање је који ће се то део природе борити против климатских промена. Који то део природе ћемо сачувати у погледу вегетације пре свега, да се заиста на најефектнији начин апсорпцијом гасова стаклене беште, бори против климатских промена“, пита се министар заштите животне средине, Горан Триван.

У већини великих градова у Србији ваздух је прекомерно загађен, показује извештај Агенције за заштиту животне средине. Док чекамо на новија возила и бициклистичке стазе, једно од најважнијих питања је и како да очувамо застићена природна подручја која чине свега седам одсто територије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи