„Епл“ међу добитницима признања УН за борбу против климатских промена

Као најбољи и науспешнији у решавању проблема климатских промена у свету, признање за Климатску акцију Организације уједињених нација за 2019. годину добило је 15 пројеката из целог света, које спроводе локалне заједнице, владе, компаније или невладине организације.

Међу награђеним пројектима, поред моћних компанија, попут „Епла“, нашли су се и мањи локални програми или апликација која је, на пример, подстакла садњу преко 122 милиона стабала, затим „климатски позитивни“ бургери који су све заступљенији у индустрији брзе хране, па до иновативних технологија које производе чисту електричну енергију коришћењем снаге океана.

Никлас Свенингсен, руководилац програма Уједињених нација за климатске промене, сматра да награђени пројекти дају невероватан пример одрживих климатских акција које ће помоћи у постизању остварења циљева Париског споразума.

Награду за глобалну климатску акцију предводи иницијатива „Импулс за промене“ у Секретаријату за климатске промјене Уједињених нација. Награде за 2019. годину додељене су у неколико категорија.

Здравље планете

1. Да немогуће постане могуће

Компанија "Impossible Foods" („Немогућа храна“) која послује у Сингапуру, Хонг Конгу, Сједињеним Државама и Макау, производи алтернативу за месне производе на биљној основи, што би требало да помогне у смањењу потражње месних производа на тржишту, а самим тим и емисије угљен-диоксида.

2. Апликација која је засадила 122 милиона стабала

Апликација Alipay Ant Forest из Кине као једна од најпопуларнијих светских платформи за плаћање користила је моћ своје дигиталне технологије да подстакне садњу више од 122 милиона стабала, а уједно је мотивисала своје кориснике да смање емисију штетних гасова тако што ће више користити бицикл за превоз до посла или куповати производе који не загађују околину.

3. Локална акција светски утицај

Белгијски град Гент је награђен због увођења структурних промена у локалној прехамбеној политици. Овај град на северозападу Белгије један је од првих европских градова који је још 2013. године отпочео програм оснаживања локалних снабдевача храном, повећао одрживу производњу и потрошњу хране, истовремено омогућивши бољи приступ храни и смањење прехрамбеног отпада.

4. Соларна енергија за ванредне ситуације

Организација Електричари без граница, награђена је за пројекат обезбеђивања резеври соларне енергије за хитне случајеве у Донимиканској Републици, постављањем соларних панела на шест острва после урагана „Марија“ који је захватио ово подручје 2017. године.

Позитивни утицај на климу

1. Најпозитивнији утицај на климу

Шведски ланац ресторана „Макс бургери“ награђен је јер су 2018. године у Шведској, Норвешкој, Данској и Пољској лансирали први светски „климатски позитиван“ јеловник у коме је означено колико сваки производ доприноси емисији угљен-диоксида у атмосферу како би купци увидели колики утицај њихов оброк има на климу.

2. Лепота са сврхом

Компанија „Натура“, као највећи произвођач козметике у Бразилу у свом процесу производње, почев од набавке сировина, до прераде и дистрибуције, максимално је смањила емисију штетних материја.

3. Могућа мисија

Компанија „Епл“ је награђена зато што у 43 одсто својих производних, радних и продајних центара користи електричну енергију из потпуно обновљивих извора.

4. Утирање пута ка угљеничној неутралности

Друга по величини индијска компанија за информационе технологије, „Инфосис“ (Infosys) једна је од првих компанија тог типа која се обавезала на угљеничну неутралност. Са преко 229 хиљада запослених и пословницама у 46 земаља, „Инфосис“ се труди да реши овај проблем у свим аспектима свог пословања.

Допринос жена

1. Прваци одрживости

Акција младих жена укључених у кампању за образовање жена у борби против климатских промена покренула је пробојну иницијативу за обуку младих жена из сиромашних, маргинализованих пољопривредних заједница широм субсахарске Африке.

2. Мајчинска љубав

Организација „Фронт мајки“ из Сједињених држава окупља преко 24 хиљаде жена које су укључене у програме заштите деце и локалне заједнице од утицаја климатских промена.

3. Борба изнутра

Индијска невладина организација „Махила хаусинг сева траст“ покренула је акције у Бангладешу, Индији и Непалу којима се пружа подршка женама у сиромашним домаћинствима како би повећале њихову отпорност на утицај климатских промена.

4. Пионири у коришћењу енергије таласа

Компанија "Eco Wave Power" у Израелу и Гибралтару, развила је иновативну технологију која производи струју из океанских и морских таласа. Ова компанија је пионир у овој области и ради на умрежавању таласних турбина у складу са Уговором о трговини електричном енергијом.

Награде за улагање у чисте енергије

1.Чиста енергија за све

Фонд "Beyond the Grid" сарађује са владом Замбије и осталим заинтересованим улагачима на покретању послова који неће нарушавати квалитет природне средине.

2. Улагање у оснаживање жена

"Impact Investment Exchange" пласираће капитал у износу од 150 милиона долара који ће оснажити преко два милиона жена у јужној и југоисточној Азији, тако што ће им омогућити повољне кредите, осигурање и штедњу, улагање у пољопривреду и приступ чистој и доступној енергији.

3. Сарадња и партнерство

Канадска покрајина Квебек 2016. године покренула је програм Међународне климатске сарадње који пружа финансијску подршку земљама у развоју на пољу климатски неутралних пројеката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи