Само у једном месецу у Бококоторском заливу пронађене три угинуле морске корњаче

У которском акваторијуму, код Прчања, мештани су уочили још једну мртву морску корњачу како плута на површини мора. То је већ трећа угинула корњача овог месеца.

Забринути мештани на друштвеним мрежама су објавили снимке и фотографије угинулих корњача и позвали надлежне да реагују.

Сарадница за истраживање у Институту за биологију мора, Слађана Гвозденовић, навела је за Портал РТЦГ, да су корњаче највјероватније, усмртили глисери или друга пловила у заливу, и да такве ситуације, нажалост, нису реткост.

„Корњаче су ту више у транзиту, долазе да би се храниле. Дешавало се и ранијих година да их усмрте пловила у заливу. Од 2011. године активно правимо базу и све налазе корњача евидентирамо. У сва три случаја у питању је 'главата' корњача (Caretta Caretta)“, напомиње Гвозденовићева.

Забринути грађани, пак, инсистирају да је неопходно да надлежни са сигурношћу истраже узроке угинућа корњача, јер како кажу, поједине угинуле корњаче немају никакве повреде од глисера или пловила.

Гвозденовић објашњава да корњаче не долазе за бродовима, већ да их иначе има у Јадранском мору. Истиче да се корњаче најчешће размножавају и јаја полажу у мирнијим морима, углавном на плажама Грчке и Либије на којима нема превише туриста. Некада су размножавале на плажама у Улцињу, али с обзиром на то да су црногорске плаже пуне туриста и веома бучне, престале су да долазе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи