Лабудово окно – зимски рај за птице Европе

Једно од најважнијих зимовалишта водених птица у Европи, драгуљ природе и место едукације домаћих и страних орнитолога, налази се у белоцркванској општини, на обали Дунава. Ту зимује више од 270 заштићених врста. Друштво за заштиту и проучавање птица другу годину заредом на Лабудовом окну организује прстеновачки камп, током којег ухвати и обележи више од 2.000 птица.

Од укупно 270 врста, колико је до сада забележено на овом подручју, чак 60 су строго заштићене. Неке, којима у свету прети изумирање, попут црног орла или гуске црвеновољке, могу се редовно, у току миграције или зимовања, наћи баш на Лабудовом окну.

То је зимовалиште за 40.000 дивљих гусака и место где се гнезди највећа колонија ласта брегуница у Европи. Зато се на Лабудовом окну редовно окупљају и оринтолози, а последњих месец дана 30 стручњака боравило је овде и прстеновало више хиљада птица.

„Чешће су нам врсте шумске певачице, као што је ова плава сеница, трстењаци, грмуше и звиждци, а ређе водене птице неке врсте шљукарица, које се ређе ухвате“, рекао је Ненад Спремо, прстеновач сарадник Центра за маркирање животиња.

Птице се прегледају, мере, проверава се у каквој су кондицији и колико су спремне за предстојећу селидбу. Све то бележи се у јединствену базу података.

„Тако да су то све неки параметри који нам показају где живе птице, какав је квалитет њиховог живота и који су то угрожавајући фактори на том њиховом селидбеном путу“, истакла је Сандра Јовановић, из Друштва за проучавање и заштиту птица Србије.

Петочлана пордица Јанчић из Београда не пропушта ни једно окупљање оринтолога.

„Овде изучавамо птице, прстенујемо их да би лакше одредили пут сеобе. За сада сам углавном видео велике сенице, плаве сенице, дугорепе сенице, звиждце и још многе друге птице“, рекао је Петар Јанчић.

„Оне су веома корисне, оне једу муве, мушице, смрдљиве мартине“, напомиње Адријана Јанчић.

„Оно што ми желимо је да мотивишемо друге родитеље да изведу децу у природу, да заједно са њима уче, проучавају и из тих активности ће се створити једна природна љубав деце према свом окружењу“, напоменула је Наташа Јанчић,  из удружења „Мини еко зона“.

Током прстеновачког кампа на Лабудовом окну обележено је више од 2.000 птица. Међу њима и дебелокљуна чигра, која је тек други пут примећена у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи