Велика бела ајкула изненада напустила омиљена станишта

Једно од најпознатијих места где се озлоглашени предатор Carcharodon carcharias може увек видети је Фолс Беј у близини Кејптауна у Јужној Африци. Ове године, међутим, велика бела ајкула није ниједном опажена у тој области и научници не знају разлог. Орке, које се хране њима можда су их отерале, али није искључено да људска активност игра неку улогу у нестанку ајкула.

Велика бела ајкула изненада напустила омиљена станишта Велика бела ајкула изненада напустила омиљена станишта

Локална организација „Шарк спотерс“ (Shark Spotters), која свакодневно прати ситуацију на плажама и у близини њих како би обавестила купаче да су ајкуле близу, потврдила је да ове године ниједна није виђена. Није их било чак ни током летњих месеци, од јануара до априла када риба прилази обали.

Током туристичких тура бродића који заинтересоване возе да виде ајкуле које лове фоке усред Фолс Беја такође није забележен долазак великих белих ајкула.

Одсуство ајкула из ових вода током 16 година рада „Шарк спотерса“ је без преседана јер обично је годишње око 200 виђања. Никада се није десило да тај број буде нула.

„Наравно да сам забринут. Беле ајкуле имају веома важну улогу у заливу“, објашњава Тамлин Енгелбрехт из „Шарк спотерса“.

Енгелбрехтова и други стручњаци за ајкуле раде заједно на расветљавању изненадног нестанка предатора, као и утврђивању последица које могу настати због тога у целом екосистему.

Једно објашњење могло би да буде да ајкуле беже од других, већих предатора. Подаци показују да је присуство велике беле ајкуле опало од 2015. године, што се поклапа са доласком две орке, које се хране јетром ајкула.

„Међутим, могле би да буду друге ствари попут прерасподеле плена. Интензивно изловљавање и загађење могли би да играју веома важну улогу у одласку ајкула. Мене брине да тај фокус на оркама као узроку одвлачи пажњу од проблема које би човек могао да реши“, објашњава Сара Андреоти, стручњак за биологију мора са оближњег Универзитета Стеленбош. 

И док великих белих нема, друге ајкуле долазе у Фолс Беј јер је територија „незаштићена“.  Стручњаци верују да би озлоглашена ајкула могла да све врати сваког момента, због чега су сви на опрезу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи