Отапање леда на Гренланду могло би узроковати миграције становништва

Због суша, поплава, пожара и глади, до 2050. године ће од 200 милиона до милијарду људи бити присиљено да напусти своје домове, процењује међународна организација за миграције УН. Тај глобални егзодус може се претворити или у хаос сиромашног дела човечанства или у пут до праведнијег и одрживијег новог света, сматрају научници. 

Еколози упозоравају на опасност од великог отапања леда на Гренланду, што доводи Земљу у еколошку и социјалну опасност од великих сеоба и миграција до средине века, узрокованих климатским променама, упозоравају еколози.

Еколози позивају да се на време почне планирање неизбежног повлачења из приобалних градова, преноси портал Лајв сајенс. 

На Гренланду већ има довољно леда чије би топљење могло да повећа ниво мора за 7,6 метара, што ће бити разарајуће за приобална подручја широм планете, тврди океанограф из агенције Наса, Џош Вилис.

Еколози упозоравају да се на Гренланду у једном дану отопило 12,5 милијарди тона леда.

На једном од највећих гренландских ледника „Хелхајм“, примећено је 'језеро' које је окружено топлом водом, што није забележено никада раније. 

„Хелхајм“ је привукао велику пажњу због тога што је већ изгубио километре леда. Током 2017. године изгубио је површину од три километра, а прошле године откривена је санта која се одвојила од ледника. 

Промене на Гренланду утичу на целу планету, јер милијарде тона отопљеног леда подижу ниво мора у Аустралији, Азији, Европи и САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи