Амазонија, пустош и смрт после ватре и дима

Стотине хиљада хектара бразилских шума ватра је већ неповратно „прегазила“. Размере штете се не могу сагледати, али најбољи увид у то колико су „плућа света“ оштећена имају они које посао свакодневно води на небо изнад Амазоније.

Летети изнад делова кишне шуме у којима пожар букти је исцрпљујуће и веома потресно због бескрајних размера разарања.

Дим је тако густ, да понекад авиони који гасе пожаре морају да се попну на веће висине како би се колико-толико осигурала безбедност.

За оне који се налазе у тим летилицама, некада је боље да не виде шта се на тлу збива.

Дим прикрива све што је на земљи. Испод наранџастих мрља ватра можда још бесни, а велики део некада прелепог зеленог пространства претворен је у згариште.

„Ово није само шума која гори. Ово је скоро гробље. Јер све што видите је смрт“, рекла је Розана Виљар из организације „Гринпис“, која је помогла екипи Си-Ен-Ена да организује лет преко угрожених и оштећених подручја.

Оно што је јасно као дан је да се Бразил већ суочава са трајним променама у својој екологији. 

„Амазонија је изузетно важна за воде широм континента. Дакле, ако исечемо шуму, за неколико година неће бити кише на југу земље“, нагласила је Виљарева. 

Груба реалност уништења „плућа света“ упозорава на то шта се може догодити уколико свет не буде реаговао на климатске промене, које неки стручњаци већ почињу да називају климатском кризом.  

Иако је много оних који се даноноћно боре са ватром у Амазонији, много је и оних који су изашли на улице бразилских градова да би тражили да се више учини у борби против пожара.

Ипак, како истичу бројне организације за заштиту природе, ватра мора да се угаси што пре, а крајње је време и да се сви будлиници активирају како бисмо спречили да се нешто слично понови.  

На самиту Групе 7 у Бијарицу учесници скупа су близу договора о помоћи у гашењу пожара у Амазонији. 

Француски председник Емануел Макрон је пожаре у Јужној Америци окарактерисао као међународну кризу и то питање ставио као приоритет самита у Бијарицу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи