Младунче дугонга угинуло због пластике у организму

Младунче дугонга, који је постао интернет звезда пошто су га у априлу спасли и од тада су се о њему бринуле тајландске власти, умрло је због комадића пластике у пробавном систему.

Младунче, које су назвали Мариум, пронађено је на плажи у јужној покрајини Краби у априлу. Дугонг, морски сисари, слични морским кравама, могу да нарасту и до три метра и угрожена су врста. Верује се да само 250 јединки живи у тајландским водама.

Тим од око 10 ветеринара и 40 добровољаца бринуо је за Мариум у плиткој води поред Кох Либонга, пошто су је у априлу пронашли неухрањену у оближњој провинцији. Када је пронађена била је стара око четири месеца, а постала је позната пошто су на друштвеним мрежама објављене фотографије како пије млеко у загрљају ветеринара. Хранили су је млеком и морском травом и у неколико наврата покушали да врате у океан, али се Мариум увек враћала.

Тајландско одељење за морске и обалне ресурсе назвало је ово младуче дугонга „миљеницом нације“. Прошле недеље је почело да одбија храну па су је пребацили у дечји резервоар ради праћења, али је угинула у суботу ујутру. Ветеринари који су урадили обдукцију тврде да су комадићи пластике зачепили црева и изазвали упалу и инфекцију, коју Мариум није успела да преживи.

„Сви смо тужни због овог губитка, али ако желимо да сачувамо ретке и угрожене морске животињске врсте, морамо се пре свега борити да заштитимо животну средину“, сматра Нантарика Чансуе, директорка одељења за медицину водених животиња Универзитета у Бангкоку.

Запослени у поморском биолошком центру су сада забринути и за друго младунче које је нешто млађе од Мариум и које је пронађено у јуну на сличној локацији. Ветеринари су се надали да ће ово младунче мужјака које су назвали Јамил и Мариум моћи заједно да буду враћени у океан када напуне 18 месеци, што је старосна доб у којој се ови морски сисари одвајају од мајке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи