Пожари у Сибиру и на Аљасци гуше плућа планете

Последице катастрофалних пожара у поларном кругу осећаће се у наредних 20 година, све док се флора и фауна не обнове. Остаје питање да ли су пожари у Сибиру и на Аљасци повезани са ерупцијом вулкана.

Геолог проф. др Драган Миловановић са Рударско-геолошког факултета у Београду недавно се вратио из Сибира и са Урала. Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, поделио је своја искуства и знања о вулканима, пожарима и угрожености наше планете.

„Ерупције вулкана су природне појаве које су проузроковане присуством воде у вулкану која је под великим притиском и она из једне тачке излази, ослобађа се притисак, као шампањац, као кока-кола. Центар је пар километара пречника и због веома великог притиска одлази у више делове атмосфере и у току тог процеса стена се распршује и ствара се прашина, и та прашина и вода проузрокују све промене, а у овом случају утицаја сунца су велике и непредвидиве", објаснио је професор.

Сматра да су пожари нешто друго, друга је генеза.

„Нисам компетентан да причам о томе, али је чињеница да је велика количина топлоте ослобођена у подручју Сибира, ослобођен је угњен-диоксид и велика количина дима", рекао је професор Миловановић.

Такође додаје да је битна чињеница да су пожари последица човекове активности на нашој планети и све би то било другачије када бисмо сви ми били организованији и одговорнији. Ово је захтев природе.

У Поларном кругу шумски пожари су редовна појава након кратког лета када се слој тресета отопи на дубини око једног метра, а то утиче на глобално загревање океана и мора и топљење леда.

„Чињеница је да су то редовне појаве, оне нису биле оваквог обима, али су сада поспешене глобалним појавама које су захватиле нашу планету. За човека последице ће бити опасне, јер се температура повећава и настаје ефекат стаклене баште, киселе кише, промене турбуленције и тајфуни, промена температуре океана из кога неке земље добијају храну.

Евидентно је да је човек све више тај који утиче на климу и на сопствени живот“, закључио је проф. др Драган Миловановић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи