Да се подсетимо – шта је тропска клима

Тропску климу одликују високе температуре које достижу и 40 степени Целзијуса. Киша пада сваког дана и то углавном у подневним и после подневним сатима. Честе су и појаве непогода као последица тропских циклона.

Тропска клима је заступљена у земљама које имају монсунске периоде, као што су Индија и Шри ланка, такође, и у Бразилу, деловима Африке и Индонезији, земљама које имају тропске кишне шуме.

Прашумска, саванска и монсунска клима разликују се по количини падавина, а име су добиле по биљним заједницама које код њих успевају, осим монсунске која је име добила по истоименом ветру.

Дан у коме је температура ваздуха једнака или виша од 30 степени Целзијуса јесте тропски дан. Он је карактеристичан за области тропске и субтропске климе, али током лета и региони са умерено-континенталном климом бележе такве дане.

У случају када температура ваздуха остане или буде виша од 25 степени током ноћи, онда је то тропска ноћ.

У нашој земљи заступљене су континентална, умерено-континентална и планинска клима, па ипак, наредних дана веома топао вазух који стиже са севера Африке преко Средоземља, доноси нам високе температуре које ће током дана достизати и 36 степени. Ни ноћи неће бити пријатне. Температура ваздуха биће виша од 20 степени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи