Где год нађеш згодно место, ту дрво посади

У селу Дучаловићи код Чачка, један младић има мисију да сади нову шуму. У подножју планина Овчар и Каблар, расте не само будућа храстова шума, већ су ту и саднице борова, брезе, липе и другог дрвећа и биљака. Прича о Стефану Дрљачи, који је рођен у Словенији, живи у Београду, а у селу својих предака сади шуму, није једна од оних које свакодневно слушамо.

Поглед ка Овчару га подсећа на детињство. Зато је ливаду испод дедовине купио, и почео садњу дрвећа. 

„Да шума производи кисеоник, да чува ово земљиште од ерозије, да пржи дом разним врстама које ту могу да живе, животињским, биљним. И ето, просто да Шумадија на неки начин поново буде Шумадија“, све то жели Стефан Дрљача.

Сваки слободан тренутак Стефан са породицом проводи у Дучаловићима. Садњу шуме започео је пре три године, па је за будућу „фабрику ваздуха“ прво стигло 150 црвених храстова,а потом још сто садница.

„Један део је пропао, што због зечева, што због велике суше, међутим нисмо одустали. Одлучили смо се да повећамо број врста који ће бити у тој будућој шуми, тако да смо кренули да садимо све живо што је карактеристично за ове просторе“, одлучан је Стефан.

Из разних крајева доносио је жиреве и кестење. Саднице су стигле  и из Далмације, са Косова, из Русије и Кине. И за сваку каже зна одакле  је и са ким је посадио. И свако дрво има своју причу.

„Један човек ме је позвао и питао да ли би он могао са својом децом да дође, да посади овде једно дрво како би њима одржао лекцију и показао им шта су праве ствари и наравно да сам се сложио“, испричао је Дрљача.

Поред храстова, Стефан је посадио и брезе, борове, липе и друго дрвеће, а са свих страна света свакодневно му се јављају људи који  желе да допринесу садњи интернационалне шуме под Овчаром.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи