Бора и Ержика – нада за спас орлова крсташа

До пре 20 година српско небо красило је око десет парова орлова крсташа, птице која краси грб Србије. Данас је тај број спао на један пар – Бору и Ержику, који живе недалеко од села Српски Крстур, близу мађарске границе.

Орлова крсташа било је више у Делиблатској пешчари него у целој Мађарској. Сада у Мађарској има више од 150 парова тих птица, а у Србији само један. 

„Ми смо дошли у ситуацију да физички морамо да их чувамо 24 сата да мотримо на две преостале птице. Успели смо да помогнемо да пет младунаца преживи, надамо се да ће и ова два последња да узлете и да обогате ту популацију“, рекао је Милан Ружић испред Друштва за заштиту и проучавање птица

Орлови крсташи угрожени су због недостатка станишта, неконтролисане употребе отрова за глодаре и пестицида на њивама.

„Посадите шуме и шумарке, зауставите пољопривреду, нужно је да постоје пашњаци и травњаци и ако прочитате о орлу крсташу, схватићете да тако живе и тако се хране. Питање тровања животиња представља кривично дело“, изјавио је Горан Триван, министар заштите животне средине.

Пример белоглавог супа показује да се и орлу крсташу може помоћи.

„Одлучили смо да у наредна три месеца од сваке продате флаше 0,5 лав, одвајамо по један динар за обнову станишта орла крсташа“, каже Владимир Вава, генерални директор „Карлсберг Србија“.

У гнезду Боре и Ержике прошле године на свет је дошла Нада, која је име добила у нади да ће орао крсташ ипак преживети у Србији. Још се бирају имена за два најмлађа орла која су се излегла ове године.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи