Најдужа европска змија хтела да се укрца на брод у Хрватској

Катамаран који се налазио између острва Какан и Велог Боровњака у шибенском акваторију умало је добио једног слепог путника – највећу европску змију.

Андреј Симчић који проучава гмизавце на територији Хрватске, на основу фотографије је рекао да је у питању четверопруги кравосас (Elaphe quatuorlineata), најдужа змија у Европи, која може да нарасте и до два и по метра па и више, али да није отровна, пише хрватски портал Морски.

„Ретко гризе, више сикће да упозори оне који се приближе и гледа сваку прилику да побегне. Мала је вероватноћа угриза чак и ако се узме у руку. У пролеће се храни младим и старим птицама, пење се на дрвеће, али углавном се храни глодарима и заправо је веома корисна. Све змије пливају, па ова на фотографији, није нека реткост. Могуће да је баш била на стаблу изнад мора па је пала, а то што жели да се попне на брод је природно, јер жели да изађе на копно“, објаснио је Симчић.

На подручју Хрватске живе три врсте отровница, оштроглави жутокруг, поскок и риђовка, а како се наводи, њихов ујед је проблематичан само за људе слабијег имунитета.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи