Од њих и ајкуле беже перајем без обзира

Китови-убице су страх и трепет океана, а од њих чак и злогласне велике беле ајкуле хватају маглу када их виде.

Тим поморских биолога открио је да велике беле ајкуле (carcharodon carcharias) чим примете присуство китова-убица (orcinus orca) одмах напуштају подручје у којем се налазе.

„Када орке уђу у њихову територију, велике беле ајкуле одмах је напуштају. Чак ће и своје омиљено ловачко место да напусте у периоду од годину дана, иако су китови-убице само у пролазу", објашњава Салвадор Јоргенсен, еколог акваријума „Монтереј беј“.

Заједно са колегама је прикупио бројне податке о кретању ајкула које су шест година праћене џи-пи-ес трагачима, као 27 година података о оркама, ајкулама и фокама, које је прикупила група „Појнт блу конзервешен сајенс“ (Point Blue Conservation Science) на острвима Фаралон близу Сан Франциска.

Имали су четири подробно документована сусрета великих белих ајкула и китова-убица близу острва и сваки пут када би се орке појавиле, ајкуле би одмах напустиле регион и не би се враћале до следеће сезоне.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи