Научници у чуду – лисица препешачила од Норвешке до Канаде

Епска авантура младе арктичке лисица почела је на норвешким острвима Свалбард и окончала се у северној Канади. За 76 дана прешла је 3.506 километара.

Научници са норвешког Поларног института ставили су у марту прошле године на младу женку лисице џи-пи-ес трагач и пустили је у дивљину на источној обали Спитсбергена, главног острва архипелага Свалбард.

Лисица није имала ни годину дана када је кренула на запад у потрази за храном, доспевши до Гренланда 21 дан касније и прешавши 1.512 километара. Као и прави авантуриста није стала већ наставила даље.

На крају су је лоцирали на канадском острву Елсмир, 2.000 километара даље, само 76 дана након што је напустила Свалбард.

Оно што је највише изненадило истраживаче није била раздаљина, већ брзина којом је лисица прелазила – просечно 46 километара на дан, а понекад и 155 километара!

„Нисмо могли да верујемо својим очима. Мислили смо да је можда мртва или да је на наком броду, али није било никаквих бродова у близини. Били смо без речи“, каже Ева Фуглеји са Поларног института за норвешки јавни сервис НРК.

Никада у историји није забележен сличан случај.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи