Читај ми!

Злокобна астролошка предсказања преведена са вавилонских плочица – због помрачења краљ ће умрети и киша престати да пада

Када Месец потпуно зађе у Земљину сенку, краљ ће умрети. То је само једно од злокобних предвиђања из Старог Вавилона, која су исписана на неколико древних глинених плочица.

Више од једног века ови вредни астролошки артефакти налазили су се у Британском музеју, али су их тек недавно археолози Ендру Џорџ и Јунко Танигучи превели.

Њих двојица су открили укупно 61 предсказање на четири плочице, које су израђене у древном граду Сипару у данашњем Ираку у 18. и 17. веку пре нове ере.

Листа коју су направили представља најстарију вавилонску компилацију предсказања поводом помрачења Месеца.

Пре око 4.000 година, астрономи у Вавилону, древној култури Месопотамије познатој по развијеним астролошким веровањима, пажљиво су пратили кретање Месеца и планета и повезивали то са веровањем да ноћно небо контролишу богови и да кретање небеских тела може да предвиди будућност.

„Посматрања небеских тела био је озбиљан посао, посебно за политички систем. У каснијим периодима постоји прегршт доказа да су астролошка посматрања била део сложеног метода заштите краља и регулисала су његово понашање како би се повиновао жељама богова“, наводе Џорџ и Танигучи.

Краљеви савезници су били одговорни за надгледање ноћног неба. Уколико би предвиђања по краља била лоша, попут предсказања са почетка текста, онда би се жртвовала животиња како би се утврдила озбиљност претње.

Уколико и то не би било довољно, онда би били потребни ритуали како би се спречили зли духови или удовољили богови.

Тек преведена предсказања много говоре о сложеност овог организованог система упозорења. Такође показују и са којом озбиљношћу су краљеви саветници схватали своја пророчка задужења.

Према вавилонским плочицама, јутарње помрачење „означава крај династије“, док вечерње помрачење „најављује помор и заразу“.

Записи на плочицама описују лсожени метод организације лунарних помрачења и то по томе у које доба дана и месеца су се десила, како се кретала Земљина сенка и по томе колико је трајало само помрачење.

Таква предвиђања, која укључују и упозорења да ће „краљев брат у побуни покушати да преузме престо“, „киша ће престати да пада са неба“ и „константна уништења од стране олујног бога“, долазила су од древне оралне традиције.

Нека су веома прецизна – „пас ће полудети и нико кога уједе, било да је мушко или женско, неће преживети“.

субота, 24. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару