Читај ми!

Од Сједињених Држава до Србије, обележава се дан рођења Николе Тесле

У част рођења једног од највећих светских умова, Николе Тесле, обележава се национални Дан науке. Спектаклом "Tesla EXPO" и низом манифестација обележава се и у САД и Канади. У Београду, Теслина фондација организовала је панел „У духу Тесле".

Не жалим што су други покрали моје идеје, али жалим што немају своје“, говорио је Никола Тесла, један од највећих светских умова чије су идеје постала открића без којих цео свет не би могао да замисли живот.

Од Смиљана у Лици, где је рођен као четврто од петоро деце у породици православног свештеника Милутина и Георгине, у 28. години стигао је до Њујорка, где је и пријавио свој први патент.

„Тесла је део наше интиме, нашег живота али је јако важно да на том неком општем и ширем плану препознамо Теслу и да се у неку руку идентификујемо са његовом светлоносном природом, са свим оним што нам он доноси“, наглашава Живојин Ракочевић, председник Удружења новинара Србије

„Србија треба да слави, и Срби из целог света треба да славе свуда где постоје. Нажалост, то није ни близу онога што смо ми дужни Тесли, што треба да урадимо“, сматра Никола Лончар, директор Теслине научне фондације.

У његову част, Фондација Николе Тесле сваке године организује Теслине дане, ове године почели су откривањем бисте у Грачаници на Видовдан.

„Након тога отворили смо две изложбе овде у Београду у кући Ђуре Јакшића и Галерији Никола Радошевић. У понедељак смо били у Матици српској где смо организовали прелепу конференцију са представницима Матице српске. Јуче смо одржали међународну конференцију на Коларцу нашу традиционалну, данас смо у Прес центру, и вечерас завршавамо манифестацију организацијом донаторске вечери“, наводи Срђан Сотиров, председник УО Теслине научне фондације Србије.

„До сада смо организовали преко 200 различитих манифестација, панел дискусија, састанака. До сада смо отворили, поставили 35 бисти широм света. Наградили смо преко хиљаду појединаца и институција који се баве ликом и делом Николе Тесле“, истиче Сотиров.

Био је човек којег су неупућени често називали залудним сањарем који је добио више од милион долара од својих изума и истом брзином их потрошио на нове. Иако није дипломирао, стекао је докторате на многим светским универзитетима и проглашен је за члана неколико најславнијих академија наука.

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару