Читај ми!

Разноврсни органски молекули откривени на Марсу

Ровер „Персевиренс“ открио је на Марсу у кратеру „Језеро“ различите врсте органских молекула.

Стручњаци истичу да за сада нису у могућности да потврде тачно порекло пронађених органских молекула у кратеру Језеро, где је ровер слетео пре више од две године, али да је могуће да имају „биолошко“ порекло или да су резултат неког облика живота на Црвеној планети.

Са друге стране, можда су се формирали и на друге начине, попут интеракције воде и прашине на планети. Још једна могућност је да су на планету дошли на матеоритима и прашини из свемира.

Једно је сигурно – проналазак указује на то да је Марс највероватније имао далеко активнију прошлост него што се мислило. Ово је још једна степеница у потрази за ванземаљским животом.

Како наводе научници, боље разумевање органске материје на Марсу могло би да више открије о расположивости извора угљеника у свемиру и доведе до потенцијалног открића знакова живота.

Специјални инструмент за претраживање органске материје „Шерлок“ (Sherloc) прво је оруђе на неком роверу које омогућава мапирање и анализирање органских молекула и минерала на Марсу.

„Персевиренс“ је слетео у кратер Језеро, локацију древног воденог басена на Марсу, у фебруару 2021. године. Од тада научници истражују и претражују геологију дна кратера уз помоћ инструмената на роверу.

Сигнали о органским молекулима откривени су на свих 10 мета које је „Шерлок“ посматрао у Језеру.

петак, 24. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије