Шуме могу да лече

Многи воле да посете такозвано дрво из младости по коме су се у детињству верали јер их подсећа на безбрижније дане. Некима је кућица на дрвету била својеврсна оаза, док иницијали у кори омиљеног дрвета код других буде драге успомене. Према тврдњама стручњака, двосатни боравак у шуми два пута месечно благотворан је за здравље и јача имунитет.

Све више стручњака широм света сматра да боравак у шуми може да ојача имунитет и помогне у лечењу неких болести.

Деца се рађају са потенцијалом за 30 и више чула, наводе неки аутори. У модерној цивилизацији једва развијамо пет основних чула; тако смо мање способни да се сналазимо у природи и на отвореном простору. На тим основама се развио велики покрет враћања природи, повезан са комплементарном терапијом ‒ дендротерапијом или подизањем квалитета живота боравком међу дрвећем, рекла је за емисију „Зелени часовникˮ примаријус проф. др Горана Исаиловић са Високе здравствене школе струковних студија у Београду.

Јапански стручњаци су први приметили благодети такозваних шумских купатила. Практично је доказано да двосатни боравак у шуми подиже имунитет против малигних болести и одржава се на том нивоу две недеље. Побољшавају се концентрација, рад срца, лечи се депресија. „Дакле, потребно је да уђемо у шуму са поштовањем и осетимо њену енергију и енергију дрвета која нас привлачи, и да пробамо да у шуми вежбамо своја изгубљена чула", истакла је проф. др Исаиловић.

Енергија и фитонциди

Професорка је навела да је храст „донорˮ енергије под којим су се некада опорављали рањеници и подсетила на давнашње обичаје ‒ труднице су волеле да одмарају и леже под липом а младе девојке под брезом. Додаје да је бор добар за оне који имају проблема са респираторним системом а да је клека делотворна против несанице, због чега се њени опиљци користе и за пуњење јастука.

Буква је добра за концентрацију, па је корисно учити под буквом, док се кестен саветује за ублажавање реуматских тегоба.

„Увек када водимо људе у шуму радимо најпре општи упитник о здрављу. На пример, ко је алергичан на липу, он се сигурно у липовој шуми неће осећати добро, али ће у боровој шуми, на пример, да му буде дивно", објаснила је др Исаиловић.

Седење под дрветом, као и шетња шумом заправо омогућавају да се удишу фитонциди - испарења етеричних уља дрвета која могу бити благотворна код одређених здравствених проблема.

Дрвеће је делотворно и у терапији деце са посебним потребама, истиче др Исаиловић. Реч је о терапији која подразумева пењање по дрвећу: „На тај начин, уз помоћ терапеута, деца се осећају снажно и моћно и то је један додатни инпут који омогућава да се та деца осећају здравије". 

Савремени начин живота ‒ недостатак времена за боравак у шумама ‒ посебан је проблем за оне који живе и раде у већим градовима. Стручњаци, међутим, сматрају да у том случају и шетња кроз неку од градских зелених зона такође може бити благотворна за здравље. И још нешто ‒ у шуму треба ићи у друштву.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 12. септембар 2024.
17° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи