Представљен канал РТС Џезер и џез издања ПГП РТС-а

У оквиру пратећег програма другог дана јубиларног, 40. Београдског џез фестивала, у централном холу Дома омладине Београда, представљен је нови тематски канал Радио Београда- РТС Џезер. Ради се о новој платформи за љубитеље џеза, која је потпуно бесплатна и доступна (24/7) путем мултимедијске интернет платформе РТС Планета и мобилне апликације РТС Звук.

"Фестивал смо започели синоћ, спектакуларним концертним програмом "Од Њупорта до Београда", који су извели Биг бенд РТС-а и Алан Броудбент, на опште одушевљење и публике и ангажованих музичара. Било је то 18. досадашње учешће Биг бенда РТС- а на Београдском џез фестивалу. Као што новинари који о фестивалу извештавају већ знају, програму 40. издања приступили смо слављенички, са већим амбицијама и у нешто другачијем формату. Две програмске вечери, са 4 концерта, одржавају се у МТС дворани, а у Дому омладине биће укупно још 12 концерата.

Публику очекују бројна премијерна гостовања, наступи најактуелнијих уметника из земље и света, нови музички пројекти и евоцирање успомена на најзначајније моменте у историји манифестације. Зато је, имајући у виду догогодишњу сарадњу Дома омладине Београда и овог фестивала са Радио-телевизијом Србије, потпуно логично да у оквиру програма џез фестивала укажемо и на платформу за слушање џез музике, која је нешто ново и савремено, а бесплатно и доступно љубитељима џеза. Честитамо уредничком тиму овог канала на изузетној програмској понуди и наравно желимо да ова нова џез платформа добије што већи аудиторијум", истакла је Милица Шеварлић, ПР Дома омладине Београда.

Покретање новог, петог тематског канала Радио Београда – још један је у низу пројеката који Радио-телевизија Србије, са много посвећености и пажње, поклања свом аудиторијуму, а поводом обележавања века успеха и трајања најстаријег електронског медија на Балкану. Осим уживања у програмима и плеј-листама постојећих тематских канала (РТС Рокенролер, РТС Плетеница, РТС Џубокс и РТС Вртешка) и љубитељи џеза добили су своју нову омиљену платформу – РТС Џезер.

"Овај тематски канал намењен је слушаоцима стандардне и савремене џез музике, како онима који џез музику воле и познају, тако и новим слушаоцима који ће можда баш уз РТС Џезер – овај музички стил тек открити или заволети", истакао је Тихомир Јакшић, уредник канала РТС Џезер и додао:

"Покретањем тематског канала РТС Џезер, Радио Београд жели да допринесе промоцији квалитетне џез музике, на креативан начин. Непрекидно, 24 часа, седам дана у недељи, без прекида и реклама, тематски канал Радио Београда – РТС Џезер доступан је широм света, бесплатно – путем мултимедијалне интернет платформе РТС Планета и апликације РТС Звук.

Програмску понуду чине архивски и нови аудио-записи Музичке продукције РТС-а, албуми које је објавио и објављује најстарији дискограф на Балкану – ПГП РТС, затим домаћа и страна продукција, концерти, фестивали… Такође, биће и садржаја едукативног карактера – о историјату џеза, интерпретаторима, композиторима, чувеним ансамблима, оркестрима и биг бендовима, стиловима и правцима овог стила музике (у најширем смислу појма џез музике и уметничког израза).

Неће изостати ни актуелни музички садржаји, емисије и рубрике Радио Београда: „Џез клуб”, „Џез панорама”... Слушаоци ће моћи да уживају и у аудио-снимцима маестралних извођења врхунских солиста – певача и инструменталиста, ансамбала/оркестара, као и аутора који су својим квалитетним музичким стваралаштвом оставили траг у историји домаће и стране музике.

И то није све, тематски канал РТС Џезер ће посвећивати посебну пажњу новим издањима и ствараоцима домаће џез сцене, као и џез издањима ПГП РТС-а".

У програмској понуди канала РТС Џезер посебно ће се истицати снимци Биг бенда РТС-а. Велики опус концерата и снимака који чине историју Биг бенда РТС-а, остварених са највећим домаћим али и светским именима џез музике, такође ће бити доступан слушаоцима канала РТС Џезер, у оквиру посебог тематског блока.

Такође, на плеј-листама РТС Џезера биће и аудио-записи најбољих концерата са најзначајнијих домаћих музичких догађаја кроз историју (Београдски џез фестивал, Нишвил џез фестивал, Новосадски џез фестивал, Ваљевски џез фестивал, Панчевачки џез фестивал), као и други аудио-снимци значајних наступа/концерата најчувенијих уметника домаће и светске џез сцене.

Овом приликом, представљен је и избор џез издања/ албума које је објавио ПГП РТС :

Јелена Јововић Хеартбеарт, Јован Маљоковић "Река живота", Етно Јазз Орцхестра  "Птица", Драган Ћалина qуартет албуми "Цирцле" и "Тхирд цоунтрy", Влада Маричић албуми "Сонет" и "Ибар", Иван Алексијевић "Скице с позорнице"…

У име џез музичара, окупљенима на догађају обратио се композитор и џез пијаниста Владимир Маричић и поверио колико је за џез музичаре значајно лансирање платформе каква је РТС Џезер.

"Радује ме што сам ево и у улози представника џез музичара на овом догађају,  део јубиларног издања Београдског џез фестивала, на ком сам много пута наступао и за који ме везују бројне најлепше успомене. Све нас џез музичаре је обрадовало појављивање овог тематског канала јер је то још један нови медиј, још један нови начин да џез музика дође до публике.

То значи да одсада љубитељи џеза могу, избором овог канала, дуже и чешће да слушају џез, без да чекају специјализоване радио или тв емисије или да селектују плејлисте на неким страним дигиталним платформама, које се углавном плаћају. За РТС Џезер потребан вам је само интернет, а можете га слушати и на радију у колима, телефону, рачунару- путем РТС Звука или РТС Плане.

Познајем уреднички тим који стоји иза канала РТС Џезер и веома их уважавам као професионалце, зато сам уверен да ће програмска понуда РТС Џезера увек бити изузетна. Честитам Радио Београду на овом пројекту, уживаћемо и ми музичари слушајући РТС Џезер".

Маричић је подсетио и на чињеницу да је ПГП РТС један од ректих дискографа који често и сукцесивно објављује и албуме џез музике, "што је од изузетног значаја- како за џез музичаре, тако и за постојећу а још више за нову, младу џез публику."

40. Београдски џез фестивал се наставља током наредних дана у Дому омладине Београда, а финално вече 28. октобра у дворани МТС-а је већ распродато.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи