Уручене награде ГОДУМ, међу лауреатима Радио Београд 202 и истакнути музичари и професионалци РТС-а

У Установи културе „Вук” синоћ су седми пут свечано уручене годишње ГОДУМ награде Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије.

Међу награђенима за допринос развоју музичког стваралаштва и интерпретације на пољу џез, забавне и рок музике, чак четири реномирана признања додељена су члановима медијског система Радио-телевизије Србије: Радио Београду 202 (за подршку афирмацији домаће музике), извршном директору Музичке продукције РТС-а Драгославу Станисављевићу Фредију, као и Владиславу Пејаку – аутору радијске емисије Блузологија РБ 202. Такође, награда Годум – „Душко Гојковић" за допринос џез музици, додељена је Ивану Алексијевићу, афирмисаном пијанисти, аутору и члану Биг бенда РТС-а. 

Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије додељује у сарадњи са организацијама СОКОЈ и ПИ, и годишње повеље ауторима и извођачима нејемитованијих песама у прошлој години. Међу овогодишњим добитницима повеља су: Звонимир Ђукић Ђуле, Зоран Лесендрић Кики, Васил Хаџиманов, Жељко Васић, Дејан Илијић... 

Посебно емотиван тренутак током синоћне седме доделе Годум награда био је излазак на сцену чланова групе „Рибља чорба”. Песма Љубав овде више не станује, одабрана за нај-рок интерпретацију из реда најемитованијих по избору Удружења у 2023. години.

Специјалну повељу, поводом 50 година рада и посвећености музичком стваралаштву примио је кантаутор Срђан Марјановић.

Талентованој младој певачици и ауторки Иви Лоренс, Годум награду „Млада нада" уручила је Мина Алексић, ћерка чувеног музичара Мише Алексића, чије име носи ова награда за нове наде домаће музичке сцене. Тијана Богићевић – добитница награде за поп музику, нагласила је да је чланство у Удружењу музичара џеза, рок и забавне музике један од важних првих степеника њене каријере.  

Награда за рок музику од ове године носиће име „Борисав Бора Ђорђевић", а уручена је Николи Врањковићу. Захваљујући се на награди, колегама и члановима свог бенда упутио је речи захвалности и Момчилу Бајагићу Бајаги који му је, како је рекао, „омогућио да се својом ауторском музиком бави на овом нивоу”.

У години обележавања великог јубилеја – 40 година успешне каријере – награда за животно дело отишла је у руке Момчила Бајагића Бајаге. Он је такође истакао важност и вредност награде коју додељују колеге јер они „најбоље знају колико је живот уметника леп, али и захтеван и изазован". Уз овације присутних,  Бајага је отпевао култни хит Добро јутро, џезери.

Велики број музичара, представника институција медијских кућа и пријатеља Удружења, које већ више од 70 година заступа интересе и права својих чланова, увеличао је својим присуством овај престижни културни догађај.

Сви добитници награда наступили су уз диригентско вођство Ивана Илића и пратњу врхунских музичара, окупљених за ову прилику у „Годум оркестар”.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи