Нови сингл групе „Артан Лили” – субверзија, провокација или разоткривање

У сусрет београдским концертима у клубу „Запа база“ (8. и 9. новембра), бенд „Артан Лили” представио је десети, завршни сингл свог предстојећег трећег студијског албума.

Како су својевремено обећали у најави албума – половина новог ауторског музичког материјала од укупно десет песама на албуму Три њихови су самостални синглови, а друга половина – синглови настали у сарадњи са колегама са сцене.

Све песме карактерише снажан ауторски печат бенда, лако препознатљиве и упечатљиве, упркос поигравању жанровима. То су чињенице у које се већ уверила бројна публика на бројним распродатим концертима и фестивалима широм региона.

Након тренда који су увели узастопним објављивањем песама за први и други албум, Артани је поново „подигао лествицу” (децембар 2019) – објављивањем пет синглова и спотова (Маца, Оуд, Прича, Фолирам и Педана) током пет дана, заредом.

Са Цанетом, Николом Врањковићем, Ђусом... 

Затим су сукцесивно представили и остале песме за трећи студијски албум, на којем су сарађивали са колегама са сцене: Рокенрол после рокенрола са Цанетом из „Партибрејкеса“, Отров са Николом Врањковићем, Гелер са репером Ђусом, Хардкор и панк са Зораном Маринковићем из Бјесова. А сада последњи, десети сингл настао у сарадњи са репером и продуцентом Слободаном Вељковићем – Цобијем.

Занимљиво је да је ова песма настала пре неколико година и да је тек сада финализована и стављена на зачеље плејлисте предстојећег, трећег албума. Нови Артанин сингл ће стићи до слушалаца преко интернета и дигиталних платформи. Када су у питању радио и ТВ станице, може ли то изазвати медијску експонираност, у смислу подршке и разумевања уметничке слободе?

„Што се слободе тиче, чини ми се да медији увек касају иза уметника. Своју слободу показујемо кроз уметничку форму, а у њој нам је све дозвољено. Зато смо увек испред медији и познати по томе што стално доносе једну нову причу, идемо корак даље, а на медијима је да ли ће то подржати или не, да ли имају капацитет да разумеју ширу слику да то без оклевања подржавају и афирмишу слободу уметничког изражавања", рекао је Бојан Слачала.

О Цобијевим утисцима ове сарадње на синглу и споту, Слачала је рекао да је „само рекао кратко и јасно, у свом стилу – 'Биће неочекивано!', што је поента оваквих сарадње – да се постигне стилско јединство разлике”.

За све песме из предстојећег, трећег ауторског студијског материјала објављени су атрактивни спотови.

„10 година тврдог андерграунда"

„Што се тиче свих осталих видео-клипова са овог албума, режија је поверена Миодрагу Цицовићу (Straight Mickey), уз подршку фотографа Браце Надеждић и Иване Чутуре. Било је задовољство радити са овим изузетним уметницима, на још једној културној победи! “, истиче фронтмен бенда Артан Лили.

Прошле године, бенд Артан Лили је, прослављајући своју прву деценију на сцени, организовао серију концерата у Србији и региону под слоганом „10 година тврдог андерграунда“. Чини се да су током 2024. били подједнако или чак и активнији на концертима.

Међу најистакнутијим догађајима су наступ на великом слављеничком концерту Бајаге и инструктора на Ушћу, затим награда „Песма године” из емисије Бунт за сингл Хардкор и панк. Такође, обрадама Бајагине песме Град одговорили су учешћем у великом регионалном музичком пројекту којим легендарни Радио Београд 202 обележава 55 година постојања.

Два месеца пре краја ове календарске године поставља се легитимно питање – да ли су Артани задовољни оним што су постигли и по чему ће посебно памтити 2024. годину?

„Па шта да кажем поред свега наведеног, било је лудо! Презадовољни смо, али морамо да идемо даље. Додао бих и да смо коначно завршили трећи албум, после пет година. Од Маце до Ту их караш, дуго. Било је то издање на винилу и серија концерата у земљи 8. и 9. новембра. Онда идемо у Ријеку (у Погон Културе), у Шибеник (у Клубу Азимут) и у Сплиту (у Дому Млади) 6. децембра, а у Новом Саду 14. децембра Фабрици/ СКЦНС", рекао је Бојан Слачала.

Трећи албум групе Артан Лили под називом Три ће, као и прва два, заједнички објавити ПГП РТС и Кроација Рекордс.

А ако са осмехом на лицу дођете на београдске концерте групе Артан Лили у петак и суботу, 8. и 9. новембра у бази Запа, биће то за њих најлепша сублимирана порука и јасна потврда – да сте свидела се нова песма. И још важније – показаће да сте се разумели. Лако. Опет.

субота, 26. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи