Четрдесети Београдски џез фестивал под слоганом „Џез наслеђе“ од 24. до 28. октобра

Београдски џез фестивал, наша најстарија и међународно најистакнутија џез манифестација, ове године слави 40. рођендан. Под слоганом „Џез наслеђе“ од 24. до 28. октобра публику очекују премијерна гостовања, наступи најактуелнијих уметника из земље и света, нови музички пројекти и евоцирање успомена на најзначајније моменте у историји манифестације.

Овај редак јубилеј, чак и у светским оквирима, поклапа се са прославом још три значајне годишњице. Дом омладине Београда, институција која је, под покровитељством града Београда, покренула и организовала сва издања фестивала, слави 60 година постојања.

Ово ће бити 20. издање у новијој историји манифестације, која је после 15 година паузе покренута 2005. године, а 10. пут ће се одржати “Serbian Showcase”, представљајући најбоље од младих снага што је виђено на фестивалу почев од 2015. године. Четири јубилеја поставила су пред фестивал посебну одговорност да програму приступи слављенички, са већим амбицијама, као и у нешто другачијем формату, задржавајући пак основне програмске карактеристике које су фестивал поставиле на светску џез мапу.

Ове године две програмске вечери, са четири концерта, биће одржане у МТС дворани – отварање и затварање манифестације, са репрезентативним програмом за љубитеље џеза и квалитетне музике уопште.

На свечаном отварању 24. октобра наступиће Биг Бенд РТС и уважени диригент, пијаниста и аранжер Алан Бродбент, са програмом From Newport to Belgrade који је замишљен као велика прослава славне историје манифестације, у духу овогодишњег слогана. Чућемо оригиналне Бродбентове аранжмане композиција Мајлса Дејвиса, Телонијуса Монка и Чарлија Хејдена, као и дела инспирисана Њупортом и наслеђем Дизија Гилеспија.

Исте вечери, премијерно у Београду, наступиће водећа светска џез певачица данашњице, америчка дива Сесил Меклорин Салвант, добитница три узастопна Гремија за најбољи вокални џез албум.

Овогодишњи самит џез велемајстора 28. октобра заокружиће велика премијера – у Србију коначно долази Бил Фризел. Уз Џона Скофилда и Пета Метинија – које је Београдски џез фестивал раније представио, од осамдесетих чини златну гитарску тројку, за коју су годинама резервисане топ позиције у најпрестижнијим светским анкетама.

Финални концерт овогодишњег Београдског џез фестивала извешће "Buena Vista All Stars" са програмом One Night in Havana. Састав предводи Деметрио Муњиз, који је био и вишегодишњи музички лидер пројекта "Buena Vista Social Club", главни певач је Ибрахим Ферер млађи, а на репертоару ће, између осталог, бити класичне композиције кубанске музике са албума Buena Vista Social Club.

Програм у Дому омладине Београда замишљен је као евоцирање успомена на најсветлије дане манифестације од њеног обнављања 2005. године.

Међу 12 концерата у Великој сали ДОБ и Американи, чак 10 ће извести уметници који су обележили нека од претходних издања. Међу њима су данашње велике звезде светског џеза, амерички и европски џез велемајстори различитих генерација и стилског израза, представљајући актуелне програме у новим форматима у односу на њихове премијерне наступе у Београду.

Пред публиком Београдског џез фестивала поново ће наступити: Џејсон Моран, Анат Цоен, Ђанлука Петрела, Рудреш Махантапа, Емил Паризијен, Компост 3, Родриго Амадо, Крис Дејвис, Данијел Ердман и Тео Секалди. Премијерна гостовања имаће Џејмс Картер и млади бразилски састав "Quartabe". Сећање на српске џез иконе приредиће ансамбл "Serbian All Stars", састављен од најбољих српских џезера млађе и средње генерације, у сарадњи са Катедром за џез и популарну музику Факултета музичке уметности.

Осим главног програма у МТС дворани и Дому омладине, у Студију 6 Радио Београда стручној јавности као и заинтересованим џез ентузијастима понудићемо програм The Best of Serbian Showcase, у сарадњи са иницијативом "Serbia Creates". У избору ће се наћи састави који су раније наступали на манифестацији, чиме ће се додатно евоцирати сећање на претходна издања фестивала.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи