Читај ми!

Маестро Зубин Мехта и Београдска филхармонија 15. пут заједно на сцени

У Коларчевој задужбини почиње концерт Београдске филхармоније, којим диригује Зубин Мехта, један од најбољих диригената свих времена. Мехта и филхармонија сусрећу се на сцени петнаести пут. Сутра увече још један концерт. После Београда дириговаће оркестром у Тел Авиву, затим Филхармонијом из Лос Анђелеса.

Када Мехта долази у Београд тражи се карта више. Осим оркестра Београдске филхармоније који је заволео још пре шест деценија, у Београд се радо враћа, како каже, због људи, наше хране и енергије коју носи наш град. Почетке добро памти.

„Када сам дошао први пут у Београд, обишао сам целу Југославију. Сарајево, Љубљану, Скопље, свуда сам ишао. Заиста се овде осећам као код куће. Оркестар Београдске филхармоније је много пријемчив, они су добро школовани, све је на високом нивоу. Жице су увек биле добре“, каже маестро Мехта.

Иако је први пут у Београду био 1958. године, осим наступа добро се сећа и пријатеља које је тада стекао.

„Морам да вам кажем дошао сам овде јер сам имао српског колегу у Бечу, Борислав Пашћан. Он је дириговао оркестру у Бечу, а ја сам дириговао Филхармонији у Београду. Заменили смо се. Тако сам дошао овде, он ми је био једини пријатељ, сада их имам много више“, истиче Зубин Мехта.

Обе вечери изводиће дела Моцарта и Шуберта. Филхармонија наставља у сличном стилу, са најбољим уметницима данашњице.

„Посебна нам је част што ћемо наступити са Ксенијом Сидеровом, једном од најинтересантнијих хармоникашица у данашњем свету. Она увек донесе нешто ново на један другачији начин представља свет класичне музике и зато је то једна фантастична веза коју она има са Београдском филхармонијом и Габријелом Фелцом који ће предводити концерт. То је једна лепа прилика да наступамо и на НОМУС-у, тако да ће Београдска филхармонија наступити и у Новом Саду“, истиче Јелена Милашиновић, пи-ар Београдске филхармоније.

На светској музичкој сцени Мехта је присутан седам деценија. Наступи оркестара којима диригује постали су историјски. Са таквим искуством истиче Београдску филхармонију као један од оркестара са којим најбоље сарађује.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи