Песма Евровизије следеће године у Базелу, финале 17. маја

Европска радиодифузна унија и швајцарски јавни сервис СРГ ССР су одлучили да ће се Песма Евровизије 2025. године одржати у Базелу од 13. до 17. маја.

Песма Евровизије следеће године биће одржана у швајцарском граду Базелу, од 13. до 17. маја, одлучили су организатори такмичења.

За организацију Песме Евровизије пријавила су се четири града, а у ужи избор ушли су Базел и Женева.

Занимљиво је да се такмичење за најбољу песму Европе већ шесту годину не организује у главном граду земље домаћина. Последњи главни град у којем је одржано такмичење био је Лисабон 2017. године.

Полуфинала биће одржана 13. и 15. маја, а велико финале заказано је за 17. мај. Фестивал се одржава у дворани "Санкт Јакобсхале".

Извршни супервизор такмичења Мартин Естердал рекао је да је Европска радиодифузна унија одушевљена што је Базел одабран за домаћина фестивала.

"Такмичење је рођено у Швајцарској 1956. године и сјајно је што се враћа у своју родну земљу после готово 70 година. Стратешка локација Базела на раскрсници Европе чини га идеалним за догађај који слави моћ музике повезујући људе преко граница", навео је Естердал.

Заинтересованим градовима је за слање понуда био дат рок до краја јуна, а било је потребно да пошаљу информације о  дворани, плану јавног превоза, одрживости такмичења, доступним хотелским капацитетима, безбедности, питању одлагања отпада, али и идеје о томе како би посетиоци доживели такмичење у њиховом граду.

Швајцарска је на овогодишњем такмичењу у Малмеу забележила трећу победу захваљујући Нему и песми The Code.

У Швајцарској је одржана прва Песма Евровизије – Лугано је угостио такмичаре из осам земаља 1956. године, а други пут су се европски музичари окупили у Швајцарској 1989. године у Лозани, када је Југославија забележила своју једину победу на такмичењу.

петак, 30. август 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару