Читај ми!

Јубиларно издање JazzFest-a у Крагујевцу у знаку наступа Бисере Велетанлић уз Васил Хаџиманов бенд

На завршној вечери јубиларног 25. издања интернационалног JazzFest-a у Крагујевцу, у четвртак 5. септембра у простору Заставине Баште, наступиће Бисера Велетанлић уз Васил Хаџиманов бенд, “She’Koyokh” клезмер оркестар из Лондона и “Friedrich” џез квартет из Аустрије.

Мало ко од југословенских певача поседује раскошне вокалне могућности као што их има Бисера Велетанлић. Ова популарна уметница скоро шест деценија је у самом врху наше музичке сцене. Њен музички стил многи описују као мешавину шансона, домаћих шлагера и џеза. Добитница је награде за животно Удружења џез музичара Србије 2022.

У својој богатој музичкој каријери снимила је велики број незаборавних песама, које су обележиле читав један период у музици ових простора. Први пут је наступила 1960. године јавно у емисији Микрофон је ваш.

На загребачкој телевизији дебитовала је 1963. године, у дуету са сестром Сенком Велетанлић. Уследили су фестивали „Опатија”, „Ваш шлагер сезоне”, „Београдско пролеће”, „Загребфест”, „Сплит”, МЕСАМ...

Бисера је освајала прве, највише награда за интерпретацију од стране стручних жирија. Песме као то су: Златни дан, Мило моје, Неке важне ствари, Не плачи, Никад више, Не тражи, То је љубав, Што још ником нисмо дали, Ручак за двоје, Да си мерак, Ти си човек мој, Бај, бај, Буди добар и мисли на мене ... су одавно сврстане у евергрин.

Често воли да каже да када је ван сцене – „тишина јој је најлепша музика". Открива и да песма Златни дан апсолутно буди увек највећу емоцију код ње. Најуспешнију сарадњу остварила је са Корнелијем Ковачем, а снимала је и са Арсеном Дедићем и Гораном Бреговићем.

У четвртак увече, 5. септембра у Заставиној башти у Крагујевцу, Бисера ће наступити уз бенд Васила Хаџиманова и још једном ће потврдити због чега је једно од најзначајнијих имена домаће џез сцене и звезда домаћих фестивала некадашње Југославије.

Већ у 21 сат, публика ће имати прилику да ужива у наступу “She’Koyokh”, седмочланом бенду из Лондона који свира клезмер и традиционалну музику са Балкана. Хваљени су као „једни од најбољих и најзабавнијих британских експонента глобалне музике“ (The Guardian). Чланови бенда су више од две деценије упијали богату народну музичку традицију јеврејске источне Европе, Турске и Балкана.

У FROOTS magazine су ове добре музичаре етикетирали да су „дивљи вртлог кларинета, виолине, џез гитаре, хармонике и удараљки које изазивају плес, плус слатки и страствени глас Ћигдем Асла".

Вече за памћење се завршава наступом “Friedrich” џез квартета из Аустрије. Публика ће имати прилику да ужива у звуцима джеза, преко прогресивног рока и блуза до фанки бас линије и несвакидашњих хип-хоп ритмова.

Интернационални музички фестивал Нови концепт & Интернационални JazzFest Крагујевац чији је организатор Арт Кварт Крагујевац, уз подршку Министарства културе и информисања, Града Крагујевца, Big Fashion центра и Аустријског културног форума Београд, ће у четвртак у подне организовати и пратећи програм у виду бесплатне радионице “Маками“ певања коју ће водити Ћигдем Аслан у Big fashion центру.

четвртак, 29. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару