Читај ми!

Радио Београд обећава спектакл – концерти забавне и народне музике поводом века постојања

Поводом обележавања 100 година Радио Београда, РТС организује два велика концерта на Ташмајдану, 23. и 24. августа – вече забавне и вече народне музике. Помоћница директора Радио Београда и техничкa директоркa Зорана Бојичић рекла је да су све карте већ подељене и тако најавила спектакл на којем ће бити додељена и два Златна микрофона. Музички уредник Радио Београда Ненад Камиџорац каже да су се сви гостујући извођачи радо одазвали, а да ће пренос концерта бити и на Радио Београду и на РТС-у.

Прослава века постојања Радио Београда организована је кроз вече забавне (23. августа) и вече народне музике (24. августа) који ће бити одржани на Ташмајдану.

Помоћница директора Радио Београда и технички директор Зорана Бојичић истиче да, иако је 23. август рођендан Телевизије, сви треба да се сете да је Јавни сервис настао од Радио Београда. 

Бојичићева је објаснила да је, иако се век постојања Радио Београда навршава 1. октобра, лето право време за прославу и концерт на отвореном.

„Ми смо једна кућа, ми смо Јавни сервис Србије. Тако да, ако смо морали да се померимо од 1. октобра, а имамо такав диван датум у августу, зашто да не буде баш тај дан", рекла је Бојчићева.

Класична, џез и забавна музика...

Музички уредник у Радио Београду Ненад Камиџорац каже да су се гостујући извођачи радо одазвали позиву да учествују на концертима.

„Ми смо прво почели из наше куће. Што се људи тиче и људства, прво смо ангажали нашу продукцију", каже Камиџорац.

Прве вечери на сцени ће бити хор РТС-а под диригентском палицом Олге Бисерчић, затим Биг бенд и Симфонијски оркестар.

„Имаћемо све оно што је довољно да испрати то прво вече када ћемо моћи да чујемо највеће хитове уметничке музике. Те лаке ноте, не оне које оптерећају, него баш те фине арије", каже музички уредник Радио Београда.

Потом следе поп и рок који је, како каже, свима веома близак.

"Биће ту и џез музике, биће дакле све оно што срцу прија", најављује Камиџорац.

Дан касније "весело вече"

Субота је резервисана за "весело вече". Наступиће Народни ансамбл РТС-а под управом Синише Вићентијевића и Народни оркестар под управом Владе Пановића.

Камиџорац каже да ће се њима придружити и тамбураши.

„Њих 14 из Новог Сада, а њима ће руководити Дубравко Исако Цицко. То су они чувени тамбураши са Петроварадина", најављује Камиџорац.

Зорана Бојичић каже да су многи музички бардови емотивно везани за Радио Београд, али да су ту и нове снаге. Подсећа да Радио Београд, осим информативног, забавног и осталих програма, много полаже и на музику.

Бојичићева истиче да су све карте за бесплатне концерте подељене за само два дана.

Златни микрофон – круна каријере

У петак и суботу ће бити додељена два Златна микрофона који су, како објашњава Зорана Бојчић, најпрестижније награде које представљају круну каријере.

Бојчићева истиче да „стогодишњак из Хиландарске улице бр. 2“ напредује у када је реч о дигиталним платформама, друштвеним мрежама, видео-материјалима.

„Али (Радио Београд) већ 100 година баштини добар језик, добар тон, лепо изражавање, квалитетну музику и то је оно чега Радио Београд не одступа", наглашава Бојичићева.

Каже да је технологија ту само да мења платформе, да садржај обогати и сликом, а да путем друштвених мрежа желе да се приближе младим генерацијама.

Оба концерта биће директно преношена на Радио Београду 1 и на Првом програму телевизије.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару