Читај ми!

Егзит је озбиљан тренинг – треба обићи 40 бина за вече

Треће вечери Егзит-а, окупило је више од 50 хиљада посетилаца. Највише их је било на наступу америчког поп реп бенда Black Eyed Peace. Традиционално се током треће вечери фестивала очекује највише посетилаца на Петроварадинској тврђави. Еxит је, за готово пола века постојања, имао и велики друштвани утицај и наставља са друштвено одговорним акцијама.

На Петроварадинској тврђави има 40 бина, а обићи их све за једно вече, озбиљан је тренинг.Уз највеће бине, по целој тврђави налази се много мањих, са посебним темама. Неке су ту од почетка попут Реге или Латино бине, док на другима можете да чујете музику из свих делова света, или да на тихој диско бини, на слушалицама, можете да бирате једног од 3 ДЈ и никада не знате уз коју музику игра неко поред вас... Али нису све музичке.

„Једна од чари Егзита је и то што се у сваком кутку налази нека активациона зона. Да ли ћете да се фоткате, да ли ћете да се шминкате, да ли ћете да играте неку интерактивну игру, да освојите нешто, да рециклирате. Све је доступно. Оно што је посебно забавно ове године је да се биоскоп вратио на Егзит", рекла је Милица Драгомировић, Егзит фестивал.

Од оснивања фестивал има и активистичке бине, одакле се младима шаљу разне поруке, а у фокусу су сви облици зависности. И на овогодишњем отварању, један од говорника скренуо је пажњу на проблем.

„Зависност је проблем, било да је она од хране, секса, посла, новца, алкохола. Или вежбања. Ако у нечему претерујемо, то је обично знак да бежимо од нечега у себи. Анксиозност је проблем због којег ми се обраћа највећи број људи", рекао је Стефанос Сифандос,стручњак за лични и професионални развој.

Неколико година у фокусу је дигитална зависност. Пороцењује се да око милијарду људи не може без екрана, што је више од свих облика заједно.

„Развили смо одређени пакет иновативних услуга на тему менталног здравља. Једна од њих је и платформа свејеок.рс", рекла је Валентина Антић, УНИЦЕФ.

 И ове године прави се мурал од конзерви сакупљених на фестивалу, а новина су и покретни рецикломати, који и награђују.

„Рециклирамо ствари. Чаше, флаше, лименке и за рециклажу једне ствари добија се један купон. Са пет купона, може да се покупи пиће", рекао је Милован Кастратовић.

Атмосфера са тврђаве се прелије у град, па се уз многе мале бине по центру, могу срести и цар Лазар и царица Милица, или чаробњак на кеју. Посебно искуство је баш ту где, када падне вече, тешко да ћете сести, јер највише је оних који место преко пута тврђаве бирају за загревање пре фестивала.

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару