Читај ми!

Сабор НМС 2024: Награђене најбоље староградске песме и романсе, вечерас се такмиче аутори новокомпонованих народних песама

Победничка композиција прве вечери такмичарског фестивала Сабор народне музике Србије 2024, у категорији „Староградске песме и романсе" је „На дну боце“ коју је компоновао и извео Ђорђе Чавић.

Победничку композицију, са другог места, према гласовима стручног жирија, прати композиција Како си срећо (композитор и текстописац Драган Павловић, аранжман Александар Ковачевић), коју је извела Јасна Ђокић.

Трећепласирана је песма Београде бели граде, (композитор и аранжер Раде Радивојевић, текстописац Драган Радоњић) коју је отпевао Страхиња Живановић.

Композиција Тамбурице моја мила коју је извела Марија Сердар, а компоновала Мари Мари освојила је највише гласова публике  и награду „Победник публике“. Аутор текста је Дарко Мирковић. 

Жири који је одлучивао о најбољим композицијама прве такмичарске вечери Сабора народне музике Србије 2024, у категорији „Староградске песме и романсе“ радио је у саставу : Биља Крстић, Ненад Камиџорац, Јелена Гавриловић, Иван Милинковић и председник жирија, Жарко Данчуо.

По три првопласиране композиције у првој вечери (Нове староградске песме и романсе) и по три првопласиране композиције у другој вечери (Новокомпоноване народне песме) фестивала Сабор НМС 2024, освајају и новчане награде: по 300.000 динара за прво место, по 200.000 динара за друго и по 100.000 динара за треће освојено место на фестивалу. Такође, опредељена је и награда публике (100.000 динара), која гласа путем СМС порука.

СМС гласање

Свој део прихода од пристиглих СМС порука токоом гласања публике за најбољу песму (синоћ и вечерас), Радио-телевизија Србије ће донирати Дому за децу и лица са развојним сметњама „Др Никола Шуменковић", у селу Стамница, код Петровца на Млави.

Тим ове републичке установе социјалне заштите изузетно је посвећен инклузији више од три стотине штићеника у живот друштвене заједнице, свака помоћ ће им бити драгоцена и добродошла.

Додељена посебна признања

Признања СЕМУС-а, за изузетан ауторски и извођачки допринос- „Национални естрадно- музички уметник Србије“, додељена су: Славку Перовићу, Звонку Богдану и Зорану Дашићу Даши, фронтмену групе „Легенде'“.

РТС честита свим учесницима, а вечерас (21.00, РТС1) током друге вечери Сабора НМС 2024 за титуле и награде ће се такмичити аутори и извођачи нових 14 композиција, у категорији „Новокомпоноване народне песме“. 

Ревијални програм обележиће наступи Драгане Мирковић и Снежане Снеки Бабић, као и победничка песма прошлогодишњег издања фестивала (Ех, да могу), у извођењу Александре Ристановић.

Директан пренос програма фестивала Сабор народне музике Србије 2024, можете пратити од 21 сат на РТС 1, Радио Београду 1 и интернет платформама РТС Планета и РТС Звук.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се