„На дну боце“ најбоља староградска песма и романса на Сабору народне музике Србије 2024

Победничка композиција прве вечери такмичарског фестивала Сабор народне музике Србије 2024, у категорији „Староградске песме и романсе" је „На дну боце“ коју је компоновао и извео Ђорђе Чавић.

Друго место према гласовима стручног жирија је освојила композиција Како си срећо коју је извела Јасна Дојчиновић, а трећепласирана је песма Београде бели граде коју је извео Страхиња Живановић.

Вечерас се за титулу победника такмичло 14 композиција, у категорији Староградске песме и романсе. У ревијалном програму, уживали смо уз највеће хитове Звонка Богдана и групе „Легенде“. Детаљне резултате гласања чланова жирија током прве такмичарске вечери Сабора народне музике Србије 2024, у категорији "Староградске песме и романсе" можете погледати ОВДЕ

Резултате гласања публике за награду "Победник публике", током прве вечери Сабора народне музике Србије 2024 (такмичарска категорија Староградске песме и романсе), можете погледати ОВДЕ

Од пристиглих готово 700 песама, уредници су одабрали 28. Урош Марковић, уредник Фестивала Сабор народне музике Србије 2024наводи да овогодишњи такмичарски програм подељен у две категорије како би се вратио сјај староградској песми и романси које су неправедно запостављена.

„Могу вам рећи да је одзив композитора и извођача за вече староградске музике и романсе, које ће бити одржано вечерас, заиста био велики“, наглашава Марковић.

Вечерас ћемо чути 14 нумера писаних у том духу које ће изводити доста младих извођача, што обећава да се ова врста музике лагано враћа на сцену.

„Вечерас, на шестом Сабору народне музике Србије, националну награду естрадни музички уметник Србије од стране Савеза естрадно-музичких уметника Србије, додељује се Славку Перовићу, Звонку Богдану и Зорану Дашићу Даши, фронтмену групе 'Легенде'“, наводи уредник Фестивала.

Звонко Богдан ће и наступити у ревијалном делу програма, као и група „Легенде“ на почетку вечери. 

Фестивал нових композиција Сабор народне музике Србије - национални музички фестивал, заједнички су осмислили Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) и Радио-телевизија Србије, са циљем да кроз афирмацију аутора и подстицањем на стваралаштво - допринесу неговању квалитета народне музике

Водитељи вечерашње програма Сабора народне музике Србије 2024. године биће омиљена ТВ лица - врсни РТС професионалци: Марија Вељковић, Бојана Марковић и Милан Срдић.

Овогодишњи такмичарски програм подељен је у две категорије: „Староградске песме и романсе“ и „Новокомпоноване народне песме" (сутра, 25. 04.) Зато ће стручни жири доделити по две награде за прво, друго и треће место у наведеним категоријама. Такође, публика ће (СМС гласовима) одлучити о лауреатима две награде „Победник публике", за најбоље такмичарске композиције по њиховом избору, у обе категорије.

Све учеснике Сабора народне музике Србије 2024, пратиће и врхунски музичари: Велики саборски оркестар, Велики тамбурашки оркестар Радио-телевизије Војводине и Народни оркестар Радио-телевизије Србије.

Награде

По три првопласиране композиције у првој вечери (Нове староградске песме и романсе) и по три првопласиране композиције у другој вечери (Новокомпоноване народне песме) фестивала САБОР 2024, освојиће новчане награде: по 300.000 динара за прво место, по 200.000 динара за друго и по 100.000 динара за треће освојено место на фестивалу. Такође, опредељена је и награда публике (100.000 динара), која ће гласати путем СМС порука.

СМС гласање

За награду „Победник публике" слањем СМС порука током фестивала САБОР 2024, сви гледаоци ће уједно бити и добротвори. Свој део прихода од пристиглих СМС порука вашег гласања за најбољу песму (вечерас и сутра увече) на Сабору народне музике Србије 2024, Радио-телевизија Србије ће донирати  Инклузивном центру у селу Стамница, код Петровца на Млави – Дому за децу и лица са развојним сметњама „Др Никола Шуменковић". Тим ове републичке установе социјалне заштите изузетно је посвећен инклузији више од три стотине штићеника у живот друштвене заједнице, свака помоћ ће им бити драгоцена и добродошла.

Жири који ће одлучивати о победничкој композицији прве вечери САБОРА 2024 у категорији Староградске песме и романсе су: Биљана Крстић, Ненад Камиџорац, Јелена Гавриловић, Иван Милинковић и председник жирија, Жарко Данчуо.

Традиционално, СЕМУС је и овом приликом доделио највиша признања заслужним уметницима за њихов ауторски у уметнички допринос музици. Зорану Дашићу Даши фронтмену групе Легенде", Славку Перовићу, коме ће признање накнадно бити уручено и Звонку Богдану припала су признања Национални естрадно-музички уметник Србије.

Честитамо свим учесницима, а сутра увече (21.00, РТС1) током друге вечери Сабора НМС 2024 за титуле и награде ће се такмичити аутори и извођачи нових 14 композиција, у категорији Новокомпоноване народне песме.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво