Читај ми!

Србија ствара музику – позив младим бендовима, музичарима и извођачима

Платформа Србија ствара музику Владе Србије позива младе музичаре, ауторске бендове и извођаче из Србије да се пријаве на други по редy национални конкурс SERBIA CREATES: The Spotlight и осигурају наступ на најпознатијим регионалним музичким фестивалима у Србији, Хрватској, Словенији, Бугарској, Румунији, Мађарској, Босни и Херцеговини, Северној Македонији и Црној Гори.

Србија ствара музику – позив младим бендовима, музичарима и извођачима Србија ствара музику – позив младим бендовима, музичарима и извођачима

Након великог успеха прошлогодишњих победника конкурса, који су се представили публици широм региона и Европе, на 22 фестивала у шест земља одржали су 55 наступа, ове године капацитети су проширени. Обезбеђено је више од 120 наступа на више од 50 музичких фестивала у чак девет држава региона. Бендови, диск џокеји и сви музичари (поп, роцк, хип хоп, рап, трап и популарна урбана музика) могу да се пријаве најкасније до 1. маја, путем онлине формулара на сајту serbiacreates.rs.

И ове године је селекција будућих музичких звезда препуштена еминентном жирију који чине признати актери музичке индустрије, међу којима су: Буч Kесиди (бенд), Ида Престер (музичарка), Kатарина Епштајн (музичка уредница Радио Београд 1), Беге Фанк (репер), Цоби (продуцент и музичар), Алек Бошковић („Belive“, дистрибуција музике), Павле Ефтимовски („Glitch records“, „Runda Balkan“) и Маша Павковић (менаџерка и ПР). Они ће представити финалну селекцију од највише четири кандидата за сваки жанр, најкасније до 20. маја, а право одабира музичара који ће наступити на фестивалима у периоду до марта 2025. године задржавају програмске селекције фестивала.

Платформа Србија ствара музику, као део националне платформе Србија ствара Владе Србије, конкурс реализује у сарадњи са актерима целокупне музичке сцене који препознају важност подршке и улагања у младе таленте.

Поред огромне подршке коју овај јединствени пројекат, другу годину за редом, пружа младим и талентованим музичарима, који се у данашње време тешко пробијају до свог „спотлајта“, дајемо и огромну подршку развоју целокупне домаће сцене и музичком стваралаштву, као једној од најважнијих грана креативних индустрија, рекла је Зорица Тепић испред платформе Србија ствара музику.

Према њеним речима, свакако дугорочни циљ конкурса је и проналазак и развој нових младих имена домаће сцене који ће се у сарадњи са платформом Србија ствара музику и партнерима у наредним годинама Србију представити и на међународном тржишту.

Само неки од фестивала који су до сада обезбедили „слотове“ за наступе младих извођача и прилику да се представе регионалној и интернационалној публици за 2024. годину су:

• СРБИЈА: ”EXIT”, ”Arsenal fest”, ”Lovefest”, ”Nišville”, ”Music Week”, ”Belgrade Beer Fest”, ”Energija festival”, ”Uzlet”, ”Arlemm”, ”Roll & Blues”, ”Kaleidoskop kulture”, ”Zastave budućnosti”, ”Beogradski Jazz festival”, ”Novosadski Jazz festival”, ”MMF”, ”Summer3p”,” Doček”, ”SKC Kragujevac”, ”SKC Novi Sad”, ”Runda Digital Day”..

• ХРВАТСКА: ”Sea Star festival”, ”Kula Kula”, ”Forestland”, ”Ship Showcase & Festival”…

• БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: ”Freshwave”, ”Piknik”, ”Dzumbus festival”, ”From Hertz With Love”, ”Output”, ”JazFest”, ”Evergreen Fest”..

• ЦРНА ГОРА: ”Higher Sense”, ”Bedem Fest”, ”Rockstrikcija”, ”Rubix”, ”GetLost”

• СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА: ”PIN”, ”Taksirat”, ”D festival”..

• СЛОВЕНИЈА: ”Ment”, ”Lent”, ”Jazzinity”…

• БУГАРСКА: ”SoAlive Showcase & Festival”, ”Spike Showcase & Festival”, ”Sofia Live Festival”, ”A to Z Jazz Festival”..

• РУМУНИЈА: ”ARTmania”, ”Jazz in the Park”, ”Posada festival”, ”Astra Rock”..

• МАЂАРСКА: ”Campus festival”

Реализацију конкурса подржао је европски пројекат LIVEMX (founded by Music Moves Europe), који има за циљ да помогне и подржи музичку индустрију на европском нивоу.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво